Collectief Tulips4all verwacht goed seizoen

  De 24 broeiers van het collectief Tulips4all zijn positief over seizoen 2020/2021. Ze reageert op reeds afgesloten contracten die onrust in de markt brengen. Tulips4all voorziet dat de vraag naar Nederlandse tulpen zal toenemen. Daarnaast is de kans op een lang seizoen groot, met 53 weken in 2020 en bollen die vroeg broeirijp zijn.

  Het landelijke beeld is dat er dit jaar minder tulpenbollen zijn geoogst dan andere jaren. Daardoor zal het aanbod komende broeiseizoen niet stijgen. Dat stellen de 24 broeiers van het collectief Tulips4all nu op de bollen de grond uit zijn. Gezamenlijk telen de leden meer dan 700 miljoen stelen per broeiseizoen, hetgeen overeenkomt met circa 30% van de markt. Omdat er minder bollen zijn en het buitenland minder bollen afneemt, zal de vraag naar Nederlandse tulpen volgens de groep toenemen. Daarnaast is de kans op een lang seizoen groot, met 53 weken in 2020 en bollen die vroeg broeirijp zijn.

  Onrust in de markt

  In de markt gaan momenteel verhalen rond over lage bloemenprijzen. Een grote retailer heeft vroeger dan normaal al behoorlijke aantallen tulpen vastgelegd. De prijzen zijn laag. Te laag, vindt Tulips4all, en niet maatgevend voor komende onderhandelingen. Bemiddelingsbedrijf Flowersconnect is gespecialiseerd in tulpen en merkt dat er onrust in het tulpenvak is. Er is een te lage prijs gezet door een grote retailer en de kopers en telers waar zij zaken mee gedaan heeft. Flowersconnect wil net als Tulips4all aan zowel handel als kwekers de boodschap meegeven is dat er genoeg redenen zijn om het nieuwe broeiseizoen met vertrouwen tegemoet te zien. Daarom: ‘Houdt de rug recht in de onderhandelingen.’

  Ruimte in broeischema’s

  De broeischema’s bij de leden van Flowers4all zijn nog niet allemaal klaar. Meestal is dat eind september afgerond. Gezien de tegenvallende oogst zullen er bij Flowers4all in elk geval niet meer worden gebroeid dan vorig seizoen. Flowersconnect merkt dat broeiers meer ruimte in hun broeischema’s aanbrengen, zodat ze kunnen schuiven als de verkoop tegenvalt. De coronacrisis van afgelopen voorjaar heeft geleerd dat schuiven zomaar noodzakelijk kan zijn. Omdat retailers in Nederland en Duitsland toen open bleven, liep de tulpenverkoop redelijk vlot door. Maar welke effect gaat het virus nog krijgen komend seizoen?

  Productkwaliteit

  Tulips4all stelt dat de gerooide bollen dit jaar tijdig in preparatiestadium g zijn. Dat is gunstig, want je kan de bollen dan vroeger en zonder ‘kunst en vliegwerk’ in bloei trekken. Dat komt ook de productkwaliteit ten goede. Bovendien is het afzetseizoen langer dan normaal, want 2020 telt 53 weken. Afgelopen jaar zijn de meeste supermarkten wat langer doorgegaan met de tulpenverkoop. De consument heeft daar positief op gereageerd, waardoor het goed denkbaar is dat dit in 2021 een vervolg zal krijgen, aldus Tulips4all. Consumenten zijn bovendien merkbaar meer tulpen- en bloemenminded geworden. „Deze positieve factoren zullen naar verwachting een gunstig effect hebben op de prijsvorming in het komende seizoen.”

  Tulips4all houdt zich met name bezig met het delen van kennis en ervaring tussen de 24 leden. Er is geen gezamenlijke afzet, die vindt op individuele basis plaats.  Meer informatie over de bedrijven is te vinden op www.tulips4all.nl

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  P. Hoogenboom
  P. Hoogenboom
  3 jaren geleden

  Met de huidige vrachttarieven zal de export naar de VS en Canada voor een flink deel wegvallen, daar is misschien niet aan gedacht door deze positief ingestelde broeiers. En de eerste supermarktorders zijn alweer vergeven voor lagere prijzen dan vorig jaar, hoe ver kunnen ze nog zakken om toch te blijven lachen op die Tulpenbroeierijen?