’Tussen alle oogsten door, ben ik als zzp’er aan de slag’

Snijheesterkweker Jan Visbeek uit Franeker heeft het nu relatief rustig: „Het is zeg maar ’stilte voor de storm’. Eind juli beginnen we weer met de oogst van hypericum; dan is het weer topdrukte tot eind oktober. Tussen de oogst van de producten door, met name in de wintermaanden, ben hij als zzp’er werkzaam in de bouw.

Hoe ben je in de snijheesters terecht gekomen?

„Ik ben geboren op een boerderij in Marrum en via
allerlei omzwervingen uiteindelijk gaan werken bij een boer in Franeker. Op een klein perceel ben ik in samen­werking met hem begonnen met de teelt van hypericum. Dit deed ik jaren naast mijn volledige baan. Zestien jaar geleden heb ik de keus gemaakt om mij volledig te richten op de heesters. Dat is niet altijd eenvoudig op de zware klei die we hier hebben, maar daar staan wel zwaardere kwaliteit takken tegenover.”

Hoe bevalt een reeks aan snijheesters?

„Tot 4 jaar geleden teelde ik voornamelijk hypericum, maar de aanvoer uit het buitenland is jaarrond en van steeds betere kwaliteit dan wat het geweest is. Door meer exclusievere snijheesters dan hypericum in mijn assortiment op te nemen, ben ik aan risico- en oogstspreiding gaan doen. Te beginnen met sneeuwballen en sinds vorig jaar ook met spirea en exochorda. Rozenbottels heb ik al ruimere tijd in combinatie met hypericum geteeld.”

Benieuwd naar het hele interview met Jan Visbeek? Lees het in het Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties