Van der Maarel Orchideeën niet schuldig aan vervuilen sloot

Toen René Vissers, financieel en commercieel directeur van Van der Maarel Orchideeën uit Maasdijk, in 2016 een rapportage van het Hoogheemraadschap van Delfland onder ogen kwam, kon hij zijn ogen niet geloven. De beschuldiging dat het bedrijf verantwoordelijk was voor de vervuiling van een nabijgelegen sloot met gewasbeschermingsstoffen, nitraten en sulfaten sloeg volgens hem nergens op. Bijna drie jaar later wordt hij hierin gelijk gesteld door de rechter.

Direct na de beschuldiging schakelde de orchideeënkweker de deskundigheid van AAB NL in om de beschuldiging te weerleggen. Het adviesbureau is namelijk verantwoordelijk voor de gehele waterhuishouding van het bedrijf. „Met volledige recirculatie en aantreffen van stoffen die wij helemaal niet gebruiken konden de beweringen gewoonweg niet waar zijn. Dit konden we onder meer met onze MPS-registratie weerleggen. Zomaar iets beweren, omdat ons bedrijf het dichtst bij de vervuilde sloot ligt, is wel heel kort door de bocht”, redeneert Vissers.

AAB NL wist de rechter te overtuigen dat de hoeveelheden van gewasbeschermingsstoffen die in het lekwater zijn aangetroffen niet overeenkomen met het water uit het gesloten systeem van de kweker.

Genoegdoening

Vissers is uiteraard blij met de uitspraak: „Ik ben blij dat het recht zegeviert. Zo’n beschuldiging is immer een smet op het imago van het bedrijf.” Het hoogheemraadschap heeft bij Van der Maarel Orchideeën nog niet gereageerd. Daar is het volgens Vissers ook nog te vroeg. Hij is ook niet per se uit op een excuus. Wel is hij content dat de proceskosten zijn te verhalen.

Tijdens de rechtszitting heeft de aanklager beweerd dat de slootvervuiling wel degelijk veroorzaakt moet zijn door de orchideeënkwekerij. Nadat de lekkende buis namelijk was afgedopt verbeterde de waterkwaliteit in de sloot en andere glastuinbouwbedrijven lagen verder van de afvoerbuis af.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties