‘Van overschotten naar een tekort’

Het eerste half jaar van 2020 is er een met twee gezichten. In januari en februari was de vraag naar bloemen en planten redelijk goed. Half maart stortte de markt in en brak een periode van doordraai aan. Op dit moment is de vraag bij veel producten hersteld en worden achterstanden ingelopen. „We zijn van een overschot naar tekort gegaan”, zegt Coen Wouters van kwekerij Wouters.

Bij perkgoedkwekerij Wouters in Ens begon het seizoen matig door het slechte weer. Door het coronavirus viel de vraag compleet weg en hebben zij in de teelt actie ondernomen. „De kas is koud gezet. Wat er daarna gebeurde was ongekend. Van overschotten gingen we razendsnel naar tekorten, bij echt alles. Zelfs in juni, wanneer de vraag vaak inzakt, was de handel zeer goed”, zegt Coen Wouters. Zij hebben het verlies aardig kunnen inhalen.

Coen Wouters van kwekerij Wouters

Ook bij handelaar FloraHuis draait het goed. Eric Stuyt: „Ook bij ons is de omzet fors gegroeid. Omdat weinig mensen op vakantie gaan, is het seizoen opgerekt. Nog steeds is alles schaars.”

Bij Royal FloraHolland kwam de tuinplantenomzet in het eerste half jaar 10,4% hoger uit dan vorig jaar. De prijsvorming pluste met ruim 17%.

 

In het Vakblad voor de Bloemisterij staat deze week een overzicht van het eerste half jaar van 2020. Nieuwsgierig hoe bloemen- en plantentelers dit ervaren hebben? Lees het artikel alvast hier.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties