Veel aandacht voor waterzuivering op HortiContact

    Op de HortiContact dagen in Gorinchem waren veel bedrijven te zien die zich bezig houden met afvalwaterzuivering. Zeker tien bedrijven presenteerden daar hun zuiveringsapparatuur, of hun plannen om installaties te ontwikkelen. Daaronder waren enkele nieuwkomers in de glastuinbouw.

    Remon Waterbehandeling is een van de nieuwkomers in de glastuinbouw. Technisch adviseur Evert Veldkamp vertelde dat het bedrijf werkt aan een afvalwaterzuivering op basis van ultrafiltratie. Deze is nog in de ontwerpfase. Daarnaast presenteerde het bedrijf een nieuwe techniek voor gietwaterrecirculatie, op basis van beluchten met zuurstof over een lava-filter. „De pathogene bacteriën leven in een anaëroob systeem”, legde Veldkamp uit. „Met dit systeem houden we de goede bacteriën over.” Sinds deze week draait de installatie op proef in de glastuinbouw.

    Een andere nieuwkomer is WaterQ, niet te verwarren met WaterIQ. WaterQ levert onder meer ultrafiltratie-apparatuur aan grote aannemers, en laat op dit moment een zuiveringsinstallatie op basis van UV en H2O2 testen door de BZG-commissie. „We zien dit als een intrede in de glastuinbouw”, zegt salesmanager Bram van Gelder. „Daarnaast doen we veel zaken met China. Daar is grote behoefte aan waterzuiveringsapparatuur, vooral voor drinkwater. Onze volgende stap is om de Nederlandse glastuinbouw in China op de kaart te zetten.”

    De afvalwaterzuiveringsplicht betekent waarschijnlijk ook meer omzet voor silobouwers. „Door de zuiveringsplicht is meer opslagcapaciteit nodig”, merkt Bas van der Elst, directeur van silobouwer Hendic. „Op dit moment groeit de markt heel hard. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel daarvan te danken is aan de waterzuiveringsplicht, maar het zal ongetwijfeld invloed hebben.” De omzet van het bedrijf is in de laatste twee jaar met 25% per jaar gegroeid. „De resultaten van de tuinders zijn beter en de banken hebben er meer vertrouwen in”, aldus Van der Elst. „En nieuwbouwprojecten houden al rekening met een grotere opslagcapaciteit.”

    Meer over dit onderwerp in Vakblad voor de Bloemisterij 7