Veel bezoek uit Rusland en Midden Oosten op Iftex

De zesde editie van de internationale bloemenvaktentoonstelling IFTEX die vorige week plaatsvond in Kenya kende veel bezoek uit Rusland en het Midden Oosten. De Nederlandse handel liet het afweten.

De beurs, die geopend werd door de voorzitter van de Kenyan Flower Council Richard Fox, werd zoals elk jaar weer erg druk bezocht, vooral op de 1ste en 2de dag. Het aantal bezoekende Russische inkopers was opvallend hoog, evenals het aantal kopers uit het Midden Oosten. Ook liepen er veel vakbezoekers rond uit Europa en Zuid Oost Azie.

Het lage aantal kopers uit Nederland viel echter ook op. “Het is mij een raadsel waarom er niet meer Nederlandse inkopers dit jaar naar de beurs zijn gekomen”.” Het is naar mijn mening dé kans om in een paar dagen bijna 100% van alle bestaande Keniaanse kwekers te zien en te spreken, iets wat je alleen via een beurs voor elkaar kunt krijgen. Maar het zal wel z’n redenen hebben, die ik in echter niet begrijp”, zei Dick van Raamsdonk van HPP op de vraag waarom het Nederlandse kopersgehalte van het vakbezoek relatief laag was.

Verder ontbraken de kopers uit de Verenigde Staten, alhoewel diverse Amerikaanse importeurs zich vooraf hadden aangemeld. Dit valt volgens van Raamsdonk te verklaren uit het feit dat, hoewel de vergunningen voor directe vluchten vanuit Kenia naar de VS ondertussen zijn afgegeven, er nog geen daadwerkelijke vluchten worden uitgevoerd. Alleen als dat realiteit is, dan pas zullen de meeste Amerikaanse inkopers gaan denken aan het importeren van bloemen uit Kenia. Waarschijnlijk dat dit volgend jaar aan de hand zal zijn. De eerste aanmeldingen uit de USA voor een bezoek aan de volgende IFTEX zijn ondertussen al binnengekomen.

Het aantal verwachte inkopers uit China was ook kleiner dan vooraf verwacht. Dit is volgens van Raamsdonk te verklaren uit het feit dat de Chinezen nog moeten wennen aan de import van bloemen uit Afrika en het hier een groeiproces betreft. Ook uit dit land verwacht van Raamsdonk voor de volgende editie van IFTEX jaar veel meer concrete belangstelling.

De categorie van beste stand presentatie van de ‘droge’ toeleveringsbedrijven kende vier winnaars. De eerste prijs ging naar Elgon, de tweede prijs was voor Panalpina, de derde prijs ging naar Agrichem en tenslotte de vierde prijs die aan Amiran werd toegekend. In dezelfde categorie, maar dan voor de ‘levende’ toeleveringsbedrijven ging de eerste prijs naar Black Tulip, de tweede prijs naar Omang-Amor, de derde prijs naar Subati en de vierde prijs naar Isinya; allemaal kwekers dus die dit jaar in deze laatste categorie in de prijzen vielen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties