Vakblad voor de Bloemisterij Veilingklok Veiling Rhein-Maas: ‘Je voorkomt dumping op de klok’

Veiling Rhein-Maas: ‘Je voorkomt dumping op de klok’

0
De omzet van boomkwekerijproducten bij Royal FloraHolland steeg met 6,6%. Daarmee deed deze veiling het in verhouding beter dan Plantion en Veiling Rhein-Maas. Bij Plantion (-0,6%) daalde de boomkwekerijomzet licht, Veiling Rhein-Maas (+0,4%) liet een kleine groei zien.

In visies van kwekers op het versterken van de veilingklok van Royal FloraHolland, die afgelopen weken in het Vakblad stonden, werd gerefereerd aan Veiling Rhein-Maas. De veiling in Herongen reguleert het klokaanbod van potplanten om een stabiele prijsvorming te bewerkstelligen. Dat bekoort menig FloraHolland-aanvoerder. Hoe doen ze het in Herongen?

De prijsvorming op de klokken van Veiling Rhein-Maas liep in de beginjaren niet naar wens. De verwachting van aanvoerders was dat bundeling van de klokken van Herongen, Lüllingen en Venlo in 2010 meer kopers zou trekken en dat de klokken daardoor meer aanbod zouden kunnen verwerken. Maar dat liep anders, legt Gerd Christ uit.

Hij is projectbegeleider assortimentsmanagement bij Veiling Rhein-Maas. „We hadden problemen doordat er te veel bloemen en planten werden aangevoerd. We moesten wat doen om grip op de aanvoer te houden, excessen in aantallen te voorkomen en een goede prijsvorming te waarborgen. Om te beginnen moesten we zorgen voor een stabiele klokaanvoer.” Om een te grote aanvoer van planten te voorkomen introduceerde de veiling de jaarmelding en de weekmelding voor de klok.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar