Verenigd Koninkrijk verscherpt voorwaarden importrozen     

Het Verenigd Koninkrijk verscherpt met ingang van 23 juli 2019 de importmaatregelen voor rozen uit Canada, India, Mexico of de Verenigde Staten (VS). Aanleiding zijn de aanhoudende problemen in deze landen met het Rose Rosette Virus. De maatregelen hebben betrekking op alle rozenproducten uit deze landen. Het gaat om vermeerderingsmateriaal, weefselkweek en snijbloemen. Rozenzaad is uitgezonderd. Dit meldt de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

De maatregelen houden in dat de rozen uit de vier landen met een fytosanitair certificaat met specifieke bijschrijving vergezeld moeten worden. De bijschrijvingsverplichting op het certificaat is nieuw en toont aan dat de rozen afkomstig zijn van een productielocatie die vrij is van het virus. Ook geeft het aan dat de planten op de juiste manier zijn verpakt voor vervoer. Het VK geeft aan dat zij de controles op zendingen rozen afkomstig uit Canada, India, Mexico en de Verenigde Staten na 23 juli geleidelijk gaan opbouwen.

Foto: Shutterstock

Rose Rosette Virus

Het VK neemt de maatregelen, omdat er in Canada, India, Mexico en de VS problemen zijn met het Rose Rosette Virus (RRV) en een mijt (Phyllocoptes fructiphilus) die het virus verspreidt. Het virus wordt onvoldoende beheerst op Indiase rozenproductiebedrijven en vormt al jarenlang een probleem in de Amerikaanse sierteeltsector. Het virus heeft schadelijke gevolgen voor de productkwaliteit; de ziektesymptomen maken producten in de regel onverkoopbaar. Het Rose rosette virus is volgens de NVWA een kandidaat Europees Q-organisme.

Effect van het Rose Rosetta virus op het gewas (Beeld NVWA)Nederlandse rozenplanten buiten schot

In principe hebben de maatregelen geen verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse rozensector; het gaat om rozenplanten afkomstig uit Canada, India, Mexico en de VS. Rozenplanten die via Nederland worden doorgevoerd vallen wel onder de maatregelen. Het is mogelijk dat de plantgezondheidsautoriteiten in het VK op termijn ook certificaten voor deze rozenplanten gaat controleren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties