VGB: Royal FloraHolland, maak pas op plaats met strategische vernieuwing

De branchevereniging voor de groothandel in bloemen en planten VGB vraagt de directie en de voorzitter van de RvC van Royal FloraHolland in een brief pas op de plaats te maken met de strategische vernieuwing. VGB wil dat de veiling samen optrekt met kwekers én handelaren. „Al die vernieuwing leidt tot onrust, zeker als niet of onvoldoende geluisterd wordt”, schrijven directeur Matthijs Mesken en voorzitter Cees van der Meij.

Volgens de handelaren wordt er nu niet goed geluisterd naar kwekers en klanten bij vernieuwingen als Floriday, Floriway en Floripay. „Weten wat goed is voor je kwekers en klanten vereist inleving. We zijn geen eenheidsworst en dat willen we ook niet worden. Als je samen wilt werken in de keten dan luister je naar elkaar”, staat in de brief van VGB.

Knappe koppen

VGB roept de directie van RFH en de voorzitter van de RvC, Jack Goossens op om de voorgenomen vernieuwingen te toetsen bij aangesloten kwekers en bij hen klanten. „Het is heel lang geleden dat we überhaupt gesproken hebben. Bewaak de voortgang en dat doe je door te luisteren naar kwekers én klanten.” Volgens de handelaren zou het goed zijn dat de directie beter zou uitleggen waarom Floriday, Floriway, Floripay nodig zijn, in plaats van klanten voor een voldongen feit te plaatsen.

„Wijsheid zit niet alleen bij knappe koppen van Royal FloraHolland ,maar ook bij al die mooie familieondernemingen. Ga niet eerder van start dan dat de functionaliteit van een systeem en een reëel tijdspad om een systeem in te voeren bekend is. Geef iedereen de tijd om de implementatie goed te doen, en ontzorg leden die daarom vragen, in plaats van de druk op te voeren. Hou oog voor de complexiteit van sommige leden, gewassen of klanten. We hebben iedereen nodig, dat maakt de open marktplaats zo uniek. En volgens ons kan dat gewoon.”

De handelaren zeggen de directie en RvC graag de hand te willen reiken en verwijzen naar het Santpoortoverleg, bijna acht jaar geleden, waar veiling, kwekers en handelaren samen optrokken.

Geen eenheidsworst

VGB schrijft de brief naar aanleiding van een gesprek met Jan de Boer van Barendsen, FloraFutura en de Stichting Lijnrijdersbelangen. Daarin kwam naar voren dat de handelsbedrijven net als de kwekers zeer divers zijn. „Mooi toch, want een eenheidsworst worden, dat zou de dood in de pot zijn voor de sector. Gelukkig zijn er heel veel mooie bedrijven met een eigen specialiteit, en dat moet zo blijven. En ja de open marktplaats -Royal FloraHolland – kan daarin een verbindende rol vervullen. Mits ze een transparante koers vaart waarbij ze zichzelf heel duidelijk positioneert. En waar zowel handel als kweker zich in herkent. Daar wringt echter de schoen.”

De directie en RvC van Royal FloraHolland heeft de brief van VGB inmiddels gedeeld met de ledenraad.

Eerder trokken kwamen leden van Royal FloraHolland al in opstand tegen het beleid van de veiling middels een noodrem-petitie. Ze vragen om een audit van Floriday, verplichte certificering en de directie van RFH. Afgelopen vrijdag boden de kwekers de petitie aan bij de ledenraad van RFH.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties