Vijftien Westlandse kassen geraakt door windhoos

De windhoos die dondermiddag 14 september over ’s Gravenzande en Poeldijk trok heeft 15 kassen beschadigd, aldus Interpolis. Per bedrijf zijn tussen de 1.000 en 5.000 ruiten vernield.

De meest bepalende factoren voor het schadebedrijf zijn volgens woordvoerder Adri Witlox van Interpolis niet het aantal kapotte ruiten, maar het type gewas en het stadium waarin de teelt zich bevindt. Witlox geeft aan dat er opvallend veel verschillende teelten in de getroffen kassen staan. „Het gaat om diverse vruchtgroenten, opkweek van plantmateriaal en siergewassen als strelitzia, lelie en chrysant.” De meeste schade was in ’s-Gravenzande. In Poeldijk blies de wind 1.000 ruiten bij een chrysantenkas uit het dek.

Omroep West maakte een reportage bij strelitziakwekerij De Koning in ‘s-Gravenzande.

Interpolis is zo snel mogelijk met 10 taxateurs/experts begonnen met het in kaart brengen van de schade. Ook worden waar mogelijk maatregelen getroffen om de schade te beperken. Witlox kan niet zeggen of er voldoende mankracht en materiaal zijn om de schade snel te herstellen. Met een helicopter zijn vrijdagochtend foto’s gemaakt in de getroffen gebieden. „Die foto’s kunnen ons snel gedetailleerde info leveren. Een drone mogen wij niet inzetten. Daarvoor krijgen wij geen vliegvergunning in de regio Westland.”

Herstelwerkzaamheden zijn vrijdagochtend 15 september al begonnen, zoals bij deze kas aan de Noorddammerweg in ‘s-Gravenzande.

image1

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties