‘We gaan eerst een sabbatical houden’

  De afgelopen twee maanden liep de temperatuur vaak hoog op. Het was meestal tussen 27°C en 34°C met regelmatig regen en hoge luchtvochtigheid. Maar gelukkig niet zo warm als in Vancouver waar het kwik tot boven de 40°C steeg. We hebben deze zomer weer genoten van het zwembad waar we meerdere keren per dag insprongen. Ons abonnement hebben we er dik uit. Ook waren we regelmatig te vinden op het terras van de brouwerij.

  Er is de laatste tijd weer genoeg dat onze aandacht vraagt. We ronden het laatste jaarprogramma van bromelia’s af. Op maandag hebben we de laatste exemplaren afgeleverd. Voor het eind van de maand zijn ook alle hibiscussen en ficussen weg. De kas is bijna leeg.

  In huis zijn we bezig met het inpakken van dozen. Aan het eind van september moet alles leeg zijn. We hebben 31 augustus de sleutel gekregen van ons nieuw opgeleverde, tijdelijke rijtjeshuis. We zijn begonnen met schoonmaken en de eerste spullen staan al in het nieuwe huis.

  Het is een jonge kweker uit de buurt

  Op ons nieuwe land wordt de schuur gebouwd. De muren staan en het frame van het dak zit erop. Deze week gaat het staal er tegenaan. De tekeningen voor het nieuwe huis worden steeds mooier. Ook zijn er plannen om hier een nieuw ALUS-project te starten. Er is voldoende ruimte om inheemse plantensoorten te gebruiken in het landschap. Tevens willen we van deze soorten zaad gaan oogsten waarmee andere projecten gestart kunnen worden.

  De nodige aandacht gaat naar de kweker die onze teelten gaat voortzetten. Het is een jonge kweker bij ons in de buurt. Er zal het komende jaar veel kennis en ervaring gedeeld worden, zowel over de teelt en de inrichting van de kas als van toelevering en afzet. Hij is begonnen met het inkopen van bromelia’s. Twee van zijn medewerksters zijn gestart met het stekken van ficus.

  Wanneer de overdracht gebeurd is, gaan we eerst een sabbatical jaar houden, waarin niets moet en alles mag. Vooral niet thuis blijven zitten. Eerst in de buurt rondkijken en genieten van de Indian Summer. In de winter weer eens skiën en indien de maatregelen het toelaten naar een warm land. We hebben nog 20 actieve jaren voor ons. We zullen genieten, zonder ons druk te maken over zaken die we niet kunnen veranderen.

  Angelle van Kleef,

  Ontario, Canada

  Lees hier meer columns van Angelle

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties