Werkgevers verbaasd over eindbod vakbonden cao Glastuinbouw

De onderhandelingsdelegatie van werkgeverszijde ontving op 5 maart, een ‘eindbod’ van FNV en CNV Vakmensen aangaande de cao Glastuinbouw. De werkgeversorganisaties verbazen zich erover dat dit eindbod tegelijkertijd ook is gedeeld met (vak)pers.

„We willen dit begin volgende week met de onderhandelingsdelegatie bespreken. We gaan dit bod op waarde schatten en beoordelen hoe we daarmee omgaan”, zo meldt Ilse Lensink, werkgeversonderhandelaar. De vakbonden hebben de werkgevers veertien dagen gegeven om te reageren.

In het eindbod van FNV en CNV is hun looneis aangepast naar een looptijd van anderhalf jaar, van 1 januari 2020 tot 1 juli 2021, en over een loonsverhoging voor alle lonen van 2% per 1 maart 2020, 1% per 1 september 2020 en 1,5% per 1 maart 2021. Ook geven de bonden aan het voorstel van de werkgevers eind vorige maand niet te hebben afgewezen vanwege de loonsverhoging, maar omdat er, naar hun mening, te veel negatieve afwijkingen van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in zitten.

„In de wet is de mogelijkheid geboden om af te wijken bij cao voor onze sector die afhankelijk is van klimaat en natuur. Door de Wab zien werkgevers hoge extra kosten op zich af komen. Desondanks hebben werkgevers toch een fors loonbod gedaan. Dit loonbod geldt alleen indien er voldoende ruimte rondom de arbeidsorganisatie van het seizoenswerk geboden wordt. Wij zullen het eindbod van de bonden gaan beoordelen om te bezien of hier inderdaad wijzigingen zijn die zorgen voor meer balans”, aldus Lensink.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties