Zentoo krijgt subsidie voor gewasmanagement in chrysant

Telersvereniging Zentoo heeft van de gemeente Westland €51.125 subsidie ontvangen voor het ontwikkelen van een managementsysteem in chysanten. Door real-time monitoring en modelmatige voorspelling van het takgewicht, wil Zentoo meer inzicht en grip krijgen op de teelt en afzet van hun bloemen.

 

Het plan van Zentoo is een van de vier plannen die van een onafhankelijke beoordelingscommissie van gemeente Westland groen licht kreeg voor de subsidieregeling Kennis en Innovatie Westland. In 2019 was in totaal € 450.000 beschikbaar voor het co-financieren van projecten. De aanvragers dienen zelf ten minste 50% bij te bedragen van de totale projectkosten.

Datagedreven gewasmanagement

Telersvereniging Zentoo kreeg een subsidie van € 51.125 voor het plan om meer inzicht en grip te krijgen op de teelt en de afzet door real-time monitoring en modelmatige voorspelling van het takgewicht. Telers krijgen hiermee direct inzicht in de teeltvoortgang en kunnen gefundeerde teeltkeuzes maken, passend bij de vraag vanuit de markt. Het project met twaalf samenwerkende bedrijven bevat veel toekomstgerichte technologie, die volgens de beoordelingscommissie aansluit bij de digitaliseringsagenda van de regio Westland.

Vertical farming bij WHC

World Horti Center (WHC) Expo krijgt een subsidie van € 69.500 om internationale bezoekers te inspireren hoe Vertical Farming ingezet kan worden voor stedelijke ontwikkeling, lokale voedselvoorziening en nieuwe korte ketens. Informatie over mogelijkheden en voordelen zullen op één plek van 50 tot 100 m2 in World Horti Center zichtbaar worden gemaakt. Het plan is om tevens projecten in de regio op een aantrekkelijke manier te tonen, bijvoorbeeld met livestream camera’s. WHC wil tevens excursies en inspiratiesafari’s naar Vertical Farming projecten in de omgeving organiseren.

Groencollect maakt biogas

Er was ook subsidie voor het plan Groencollect dat aansluit bij een toekomstbestendige circulaire tuinbouw en energievraag. Met Groencollect werken vijf partijen samen om groene restmaterialen te verwerken tot biogas door gebruik te maken van kleinschalige biogasinstallaties. De CO2 die hierbij wordt geproduceerd, wordt weer gebruikt voor naburige kassenbouw of voor andere toepassingen. Groencollect heeft een subsidie toegekend gekregen van € 54.000.

De Westlandse scholengemeenschap ISW ontving € 25.375 voor de ontwikkeling van innovatieve onderwijsprojecten met het bedrijfsleven. Hun plan ‘ISW onderneemt’ verbindt ISW Scholengemeenschap leerlingen op VMBO, HAVO en VWO niveau aan het Westlandse bedrijfsleven. De arbeidskansen in de agrisector in de regio aan de leerlingen bekend maken, dat is het doel.

Stimuleren van innovatie

De vier goedgekeurde plannen zijn onderdeel van de tweede ronde van de regeling de subsidieregeling Kennis en Innovatie Westland. De gemeente heeft in 2019 in totaal negen plannen toegekend voor financiering vanuit de subsidieregeling. De regeling wil samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven uit de regio de kans geven om innovatieve projecten te toetsen in de markt, waar mogelijk op te schalen en uit te voeren. De subsidieregeling stimuleert kennis- en innovatieprojecten die zonder overheidsbijdrage niet of lastig van de grond zouden komen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties