Nieuwe bos- en haagplantsoenvoorman ziet veel potentie

André Wijnstra is de nieuwe voorzitter van de LTO-cultuurgroep bos- en haagplantsoen. Hij ziet de komende jaren veel potentie voor het bos- en haagplantsoen.

Wijnstra (46) gaat het voorzitterschap combineren met zijn functie als verkoper export bij Jan H. Kloosterhuis & Zoon in Winschoten, waar hij nu bijna 25 jaar werkt.

Hij wist dat de cultuurgroep al een tijdje opvolging zocht voor Bart Faassen die eind 2018, na meer dan 10 jaar, afzwaaide als bos- en haagplantsoenvoorman. Erik Kloosterhuis zit namelijk al in het bestuur van de cultuurgroep. „Ik ging een keer met Erik mee naar een vergadering, als gast, en op de terugreis zei ik nog: ’Jammer dat zo’n club geen vaste voorzitter heeft die voor dynamiek zorgt en de kar wil trekken’. Peter de Labie was interim en had er geen tijd voor.”

In de sector ontbreekt het zeker niet aan dynamiek. Wijnstra noemt het belang van de bos- en haagplantsoensector. „Het is een sector die substantieel bijdraagt aan CO2-opname en dat moeten we uitdragen. De komende jaren is er erg veel potentie voor bosplantsoen, dat merken we nu ook in ons bedrijf: er komt Europees gezien meer vraag omdat er meer planten nodig zijn.”

Dossiers aanpakken

Wijnstra bood zich aan bij het bestuur die hem op de laatste vergadering, 20 september, aanstelde als nieuwe voorzitter. „Ik ben nog dossierkennis aan het opbouwen, bijvoorbeeld over de binnenlandse handel en de Green Deal over plantmateriaal, omdat ik bij Kloosterhuis vooral met export en buitenland bezig ben.” Hij wil met het bestuur al wel een paar dossiers aanpakken. Zoals de gewasbescherming via de CEMP Coöperatie. „Middelen worden ons ontnomen, maar amper toegevoegd. We moeten wel alternatieven hebben voor de gewasbescherming.”

Met Wijnstra als voorzitter en Kloosterhuis als bestuurslid zit het Groningse bedrijf dus met twee man sterk in het bestuur. Wijnstra ziet daar wel het voordeel van in, omdat hij niet kweker is maar verkoper. „Als kweker zou je bijvoorbeeld ’s avonds nog moeten spuiten, maar ik kan me dan bezighouden met de cultuurgroep.”

Op de jaarvergadering van de cultuurgroep, woensdag 18 december tijdens de kennis- en innovatiedag van de LTO-vakgroep bij Plantion in Ede, zal Wijnstra officieel de voorzittershamer krijgen.

Foto: Kloosterhuis

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties