’Nog wel buffelen voor EU-plantenpaspoort’

Over een maand gaat het nieuwe EU-plantenpaspoort gelden, maar nog lang niet alle bedrijven zijn softwarematig klaar voor de invoering. Internationaal vragen kwekers om uitstel.

Vanaf 14 december is de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening van kracht, met daarbij de invoering van het uniforme EU-plantenpaspoort: alle boomkwekerijgewassen, pot- perk- en kuipplanten zijn vanaf die datum paspoortplichtig in het EU-handelsverkeer. Bovendien gaat dan het EU-importverbod in van hoog-risico-planten.

Hoeveel bedrijven nog niet klaar zijn voor het nieuwe paspoort, is niet duidelijk. Meer dan de helft van de klanten van TSD is dat bijvoorbeeld wel, zegt Gert Koster van de softwareleverancier. „Maar we moeten tot eind dit jaar nog wel buffelen. Aanpassing van de software is geen standaardisatie, het kan per bedrijf verschillen.”

Ook Britten pleiten voor uitstel, vanwege Brexit

Vanuit de bloemisterij pleiten kwekers voor een overgangstermijn van één jaar. Ook in het Verenigd Koninkrijk heeft de Horticultural Trades Association nu bij Defra één jaar uitstel gevraagd, meldt Horticulture Week.

Het Britse verzoek is mede vanwege onzekerheid rond de Brexit. Twee dagen voordat het EU-paspoort ingaat, zijn er trouwens nieuwe Britse verkiezingen. Zolang het VK echter in de EU zit, moeten ook alle Britse bedrijven voldoen aan de regels in de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening.

Illustratie: De Boomkwekerij

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties