Vaste plantenkwekers gaan voor grijs

De vaste plantenkwekers hebben afgelopen week overlegd en gekozen voor grijs. De recyclebare P9-potten zullen in eerste instantie donkergrijs zijn. Op termijn wordt mogelijk naar lichtgrijs overgeschakeld.

Tijdens de jaarvergadering van de Cultuurgroep Vaste planten van LTO bleek dat er onder leden behoefte is om afspraken te maken over de kleur van de potten, nu de standaard zwarte P9 plaats moet gaan maken voor recyclebare potten. De cultuurgroep organiseerde daarom woensdag 15 januari een bijeenkomst waarvoor kwekers en potproducenten werden uitgenodigd. De potproducenten kregen de gelegenheid om kwekers te informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden, zodat kwekers weloverwogen een keuze konden maken.

Meningen verdeeld

Zwart blijft praktisch de voorkeur hebben. Omdat vuil minder zichtbaar is, en omdat de lichtdoorlatendheid minimaal is. Maar als zwart niet mogelijk is, blijken de meningen verdeeld over het meest optimale alternatief. Moet je kiezen voor een duidelijk andere kleur, om een statement te maken dat het om ander soort potten gaat? Op die manier kan je middels je potkleur als sector laten zien dat je in recyclebare potten produceert. Of kies je liever voor een kleur die zo dicht mogelijk bij de oude ligt?

Overgangsperiode

Uiteindelijk bleek de keuze vooral te gaan tussen lichtgrijs en donkergrijs. Lichtgrijs is vaker recyclebaar, waardoor het bij het inleveren van de potten een grotere waarde vertegenwoordigt. Bovendien is de kleur duidelijk te onderscheiden van het oude zwart. Nadeel is dat viezigheid aan de pot meer zichtbaar is en de lichtdoorlatendheid groot is. Donkergrijs ligt dicht bij zwart, waardoor viezigheid minder zichtbaar is, de lichtdoorlatendheid minder is en het in een overgangsperiode minder opvalt dat er twee potten door elkaar gebruikt worden. Nadeel is dat de potten minder vaak gerecycled kunnen worden.

Fifty-fifty

Uiteindelijk lag de voorkeur redelijk fifty-fifty en is gekozen om in eerste instantie voor donkergrijs te gaan in verband met de overgangsperiode. Indien noodzakelijk kan vervolgens binnen enkele jaren alsnog de overstap naar lichtgrijs worden gemaakt.

De uitkomst uit het overleg is niet bindend. Kiezen voor een eenduidige kleur vergemakkelijkt de onderlinge handel wel, voorkomt een wildgroei van potkleuren op de verkooptafel bij de retail, en maakt het mogelijk om goedkoper potten in te kopen in verband met schaalgrootte van de productie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties