7.200m2 daktuin in hartje Doetinchem

In hartje Doetinchem ligt deze daktuin van maar liefst 7.200 m2. Een groene oase in het centrum van de stad. Het ontwerp is van Nico Wissing, Farwick Groenspecialisten tekende voor de technische uitwerking en realisatie.

Daktuin Doetinchem
De daktuin biedt met een ’raam’ uitzicht op de stad (linksachterin) Foto: Modeste Herwig

De daktuin ligt op 4,5 m hoogte op het voormalige Intermeco-terrein. Enkele jaren geleden vond hier een grootscheepse nieuwbouw plaats van koop- en huurwoningen. De opdrachtgever wilde graag dat de kersverse bewoners een groene omgeving zouden krijgen. De beschikbare ruimte bevond zich echter bovenop een groot winkelcomplex met parkeergarage.

Nico Wissing van GreenM2 maakte een ontwerp met een gezamenlijke binnentuin, privétuinen, bergingen voor de bewoners, een speelveld, terrassen en een vijver. Farwick Groenspecialisten zorgde samen met Optigrün Benelux voor de technische uitwerking en de complete realisatie. In 2015 werd het project opgeleverd. Inmiddels is de beplanting volgroeid.

Groen maakt nieuwbouw extra aantrekkelijk
Het vele groen in de tuin maakt wonen in dit nieuwbouwproject extra aantrekkelijk. Op het dak is een afwisselende beplanting gekomen met een natuurlijke uitstraling. Behalve Sedum, ook een mix van vaste planten, siergrassen, hagen, heesters en kleine bomen.

De vormentaal is in de basis rechthoekig, om aan te sluiten bij de rechte lijnen van de woningen rondom en de driehoekige vorm van de daktuin. Hierin zijn echter overal speelse vormen gebruikt, waarmee het natuurlijke karakter van de beplanting benadrukt wordt. Zoals de onregelmatige randen van paden en terrassen, waardoor de plantvakken verweven raken met de verharding. Ook de grasheuvels hebben een organische vorm gekregen, ze zorgen tevens voor niveauverschil en extra wortelruimte voor bomen.

Meer lezen?
In Tuin en Landschap 23 leest u meer over het ontwerp van dit project; ook is het mogelijk om het artikel digitaal te lezen (met inlog).

Daktuin Doetinchem 2
Centraal op het dak ligt een grote waterpartij. Foto: Modeste Herwig
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties