Aeres Almere onderzoekt verwilderen van steden

Aeres Almere doet onderzoek naar het toelaten van natuur in de stad. Het project Rewilding Stepping Stones onderzoekt hoe je met reststromen en inheemse beplanting, de natuur via zogeheten stepping stones de stad in kunt laten.

Het project is onderdeel van het lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte. Lector Gideon Spanjar: „Het keren van de afname van biodiversiteit is dé grote uitdaging, maar veel pogingen blijken onvoldoende te werken.” Doel is om van de stad een ecosysteem te maken voor mens én natuur, en tegelijk de circulaire economie aan te jagen. „Afval en CO2-uitstoot minimaliseren en grondstoffen efficiënter gebruiken is noodzakelijk. Maar hoe zet je de eerste praktische stapjes in de juiste richting?”

Publieke buitenruimtes

De groene stapstenen worden in samenwerking met gemeente Almere in het centrum van de stad ontwikkeld. De stapstenen zijn gemaakt van circulaire materialen met daarin inheemse beplanting om de verblijfskwaliteit van publieke buitenruimtes op korte termijn een impuls te geven. „Het uiteindelijke doel is om kansrijke oplossingen voor systemische veranderingen voorstelbaar te maken in beleid en uitvoering, zodat draagvlak ontstaat voor grootschalige vergroeningsplannen,” vertelt junior onderzoeker Luc van Zandbrink.

Rol als voortrekker

Het project speelt in op de behoefte van stedelingen om de natuur dichtbij te hebben. De coronapandemie laat zien dat mensen meer bewegen en recreëren in hun directe woonomgeving en dat de huidige inrichting niet langer voldoet. „Enkele internationale steden zoals Malmö en recent ook Londen vervullen de rol als voortrekker wanneer het gaat om verwilderen van stedelijke leefgebieden. Het zou fantastisch zijn als Almere zich hierbij aansluit, het heeft met veel openbare ruimte al een mooie uitgangspositie voor het verwilderen van de stad”, aldus Spanjar.

Het project is onderdeel van het nieuwe lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte waar onderzoekers van Aeres nauw samenwerken met de provincie Flevoland, Gemeente Almere en het programma Almere 2.0 rondom groene stadsontwikkeling.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties