Tuin en Landschap Nieuws Belgisch duo gaat Park Huis Doorn vernieuwen

Belgisch duo gaat Park Huis Doorn vernieuwen

0

Het Belgisch duo Gijs Van Vaerenbergh gaat drie objecten ontwerpen voor het historische park rondom Huis Doorn. Dit maakte rijksbouwmeester Floris Alkemade op 8 oktober bekend.

Nieuwe brug Huis Doorn
De door Gijs Van Vaerenbergh ontworpen brug.

Eerder dit jaar schreef het Rijksvastgoedbedrijf een ontwerpprijsvraag uit voor het toevoegen van drie nieuwe tuinelementen: een folly, een voetgangersbrug en een door de ontwerpers zelf te bepalen element. Meer dan honderd bureaus stuurden een portfolio in, daaruit werden er vijf geselecteerd om een schetsontwerp te maken. Gijs Van Vaerenbergh – gevormd door de architecten/kunstenaars Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh – is daaruit gekozen als winnaar om de tuinelementen verder ontwerpen.

Eigentijdse ruïnes
De objecten die Gijs Van Vaerenbergh voorstelt, worden gekenmerkt door een verwijzing naar de romantische idylle en stellen eigentijdse interpretaties van ruïnes voor. Volgens de jury zijn de ontwerpen voor de voetgangersbrug, de folly en een doolhof steeds anders, maar tonen ze een sterke verwantschap. De jury vindt het positief dat er zowel dichtbij het huis als verderop in het park een object wordt voorgesteld dat de bezoeker uitdaagt om verder te kijken: „Het doolhof in de achterweide is een aantrekkelijke toevoeging voor een nieuw publiek. De gekozen locatie maakt het zuidelijk deel van het park tot een nieuwe bestemming.’’

Doolhof Gijs Van Vaerenbergh
Gijs Van Vaerenbergh ontwierp een doolhof als derde nieuw element.

Tentoonstelling
De inzendingen van de andere bureaus inclusief die van Gijs van Vaerenburgh worden binnenkort tentoongesteld in het poortgebouw van Park Huis Doorn. De andere vier geselecteerden zijn Anouk Vogel Landscape Architecture, Flux landscape architecture + Studio RAP, Maatschap Observatorium en Rink Tilanus.

Het historische park van Huis Doorn is een rijksmonument en wordt dit jaar gerenoveerd. Zo wordt het stelsel van lanen, bosvakken en zichtlijnen op open ruimtes en gebouwen aangepast. De drie nieuwe onderdelen van de ontwerpprijsvraag zijn nog niet in het definitief ontwerp opgenomen. Met het toevoegen van een folly, een voetgangersbrug en een doolhof wordt een eigentijdse laag aan het park toegevoegd. Hiermee wordt de traditie in de tuinkunst, van het voortdurend aanpassen en omvormen van een tuin, levend gehouden, aldus het Rijksvastgoedbedrijf.

Folly Gijs Van Vaerenbergh
De door Gijs Van Vaerenbergh ontworpen folly.

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar