Dakenstroom Kaatsheuvel winnaar Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen

  Dakenstroom Kaatsheuvel heeft de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 gewonnen. Ook drie andere projecten mochten een prijs in ontvangst nemen. Haags Buiten in Den Haag won de Runner-up Award en Berkelbosch in Eindhoven de Brabant Award. De Aanmoedigings-Award ging naar Basisschool De Verwondering in Almere.

  In totaal hebben 18 verschillende projecten zich aangemeld, waarvan er acht zijn genomineerd. De uiteindelijke winnaar, Dakenstroom Kaatsheuvel, is een project van woningcorporatie Casade. Zij werken aan een grootschalige renovatie, waarbij ze daken van huurhuizen verduurzamen en vergroenen. De jury is met name onder de indruk van de haalbaarheid en de opschaalbaarheid van dit project.

  Waardering

  Marco Matheeuwsen van woningcorporatie Casade zegt blij te zijn met de waardering die zij en hun partners krijgen met het winnen van deze Award. „Het is niet alleen een project in Kaatsheuvel, maar een concept dat we op steeds meer plaatsen bij dakrenovatie uitrollen. De dringende noodzaak tot energieneutraal wonen kan prima samengaan met het behouden en het zelfs versterken van de aanwezige natuurwaarden van een wijk. En dat met relatief eenvoudige middelen die overigens wel kostenverhogend zijn. Door daarvoor met geïntegreerde oplossingen te komen, zoals een prefab daklijst met daarin de nestvoorzieningen, wordt het ook kostentechnisch interessant. Als Natuurinclusief Bouwen de standaard wordt zal dat de betaalbaarheid ten goede komen”, aldus Matheeuwsen.

  Marco Matheeuwsen (links) en Sicco Jansen hebben de Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen Award in ontvangst genomen. Foto: Vogelbescherming Nederland.

  Verblijfplaatsen vogels en vleermuizen

  Een onderdeel van Dakenstroom Kaatsheuvel is het aanbrengen van verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen. Sicco Jansen van Unitura, het bedrijf achter deze verblijfsplaatsen: „Het is de eerste keer dat het is gelukt om ook grote vleermuisvoorzieningen in de dakoverstek te verwerken. Iedere woning heeft tenminste één ingebouwde vleermuisvoorziening en twee ingebouwde nestkasten, één voor de huismus en één voor de gierzwaluw. En om de vijf woningen is de volledige dakoverstek aan de kopgevel ingericht voor vleermuizen en vogels.”

  In het zonnetje zetten

  De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen is een initiatief van de Vogelbescherming Nederland en de Zoogdierenvereniging, in samenwerking met de provincie Noord-Brabant. Met deze award willen de organisatoren inspirerende voorbeelden van Natuurinclusief Bouwen in het zonnetje zetten.

  Winnaars en genomineerden Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen Award 2021. Bron: Zoogdiervereniging.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties