Driekwart gemeenten denkt te moeten bezuinigen door corona

Meer dan driekwart van de Nederlandse gemeenten (77%) verwacht dat ze komend jaar zullen moeten bezuinigen of belastingen moeten verhogen om de begroting sluitend te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek door EenVandaag, samen met de VNG. Van de ondervraagde gemeenten noemt 38% groenonderhoud als mogelijke bezuiniging.

De financiële nood bij gemeenten is hoog. Dat was voor de crisis al het geval, en de financiële positie van gemeenten is door de coronacrisis verder verslechterd. Niet alleen maken gemeenten extra kosten als gevolg van de coronamaatregelen, ook lopen ze inkomsten mis uit bijvoorbeeld parkeergelden, bouwleges en toeristenbelasting.

Financiële problemen

Uit het onderzoek dat EenVandaag van 15 tot 25 mei hield onder 162 gemeenten, blijkt dat 87% de komende maanden financiële problemen voorziet als het Rijk niet met geld over de brug komt. Het kabinet heeft inmiddels toegezegd €500 miljoen uit te trekken om gemaakte kosten te compenseren. Wat de VNG betreft een goede eerste stap, maar daarmee zijn gemeenten nog niet uit de problemen.

Als gemeenten moeten gaan snijden, gaat iedereen dat allemaal voelen, zo waarschuwen wethouders en gemeentesecretarissen. Zij maken zich massaal (81%) zorgen om de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. „De coronacrisis is nog lang niet ten einde en de echte economische crisis moet nog komen. We hebben nú geld en duidelijkheid nodig, want we houden dit niet vol,” aldus VNG.

Top 5 bezuinigingen

Als het gaat om gemeentelijke voorzieningen die in aanmerking voor bezuiniging komen, staat alles open. Meest genoemd door gemeenten zijn 1. wegen en fietspaden (41%), 2. investeringen in de openbare ruimte (40%), 3. maatschappelijke voorzieningen zoals buurthuizen en bibliotheken (40%), 4. de Wet maatschappelijke ondersteuning (39%), 5. groenonderhoud (38%).

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties