Ollongren trekt nog eens €777 miljoen uit voor gemeenten

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen een tweede steunpakket van €777 miljoen ter compensatie van inkomsten die zij mislopen en de extra kosten die zij maken door corona. Dat hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën laten weten.

Minister Ollongren geeft aan dat er in deze tijd veel van overheden wordt gevraagd: „Gemeenten, waterschappen en provincies en het Rijk hebben tijdens de periode begin maart tot 1 juni laten zien er samen te staan. Ook daarna hebben ze zich ingespannen om de gevolgen van de impact van corona te bestrijden. Ik ben blij dat we onze medeoverheden kunnen bijstaan. Het is belangrijk dat iedereen kan blijven rekenen op goede dienstverlening, van zorg tot OV, van begeleiding naar werk en toezicht en handhaving, tot het in stand houden van sport en culturele voorzieningen.”

Bezuinigingen

Uit een enquête eerder dit jaar bleek dat gemeenten overwegen te bezuinigen op zaken als groenonderhoud en inrichting van de openbare ruimte. Al voor de coronacrisis stond het water gemeenten aan de lippen als gevolg van verschuiving van Rijkstaken naar lagere overheden. Door de coronacrisis lopen gemeenten inkomsten mis zoals toeristenbelasting en parkeergelden. Tegelijk moeten er extra kosten worden gemaakt op gebied van handhaving.

Of het nieuwe steunpakket voldoende zal zijn om bezuinigingen te voorkomen, is moeilijk te zeggen. Om de financiële druk bij gemeenten verder te verlichten is afgesproken de zogenoemde opschalingskorting in 2020 en 2021 te schrappen. Dit betekent dat er in 2020 €70 miljoen en 2021 €160 miljoen extra naar gemeenten gaat.

VHG heeft gemeenten, waterschappen en provincies onlangs opgeroepen niet te bezuinigen op groen. Volgens de branchevereniging heeft de coronacrisis juist laten zien hoe belangrijk groen is en hoeveel waardering mensen voor het groen in hun omgeving hebben.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties