’Toen we aankwamen, stonden er welgeteld twee narcissen in bloei’

Willem en Trudy van Riemsdijk reisden eens naar Zwitserland in de hoop daar velden vol dichtersnarcissen te zien. Zij kwamen helaas bedrogen uit. Om liefhebbers van stinzenplanten zo’n ervaring te besparen, richtten ze de stinzenflora-monitor op.

Willem en Trudy van Riemsdijk-Zandee in hun tuin bij Stinze Stiens. (Foto: Miranda Vrolijk)

Vanaf half februari tot en met mei kun je op de stinzenflora-monitor zien wanneer welke stinzenplant bloeit. Verschillende beheerders van stinzenplanten-tuinen, voornamelijk in Friesland, geven wekelijks door hoe het er bij hen in de tuin voor staat.

Nieuw leven in overwoekerde tuin

Willem en Trudy zijn zelf eigenaar van zo’n tuin: Stinze Stiens. Zij zijn in nummer 6 van Tuin en Landschap de Groene Gast. In 2012 kocht het echtpaar de dokterswoning in Stiens, voornamelijk om de overwoekerde tuin weer nieuw leven in te blazen en de stinzenplanten een tweede kans te geven. Hoe dat is gelukt staat ook in Tuin en Landschap 6. Heb je een digitaal abonnement, dan kun je het hier online lezen.

Noordelijke Lustwarande

Inmiddels hebben Willem en Trudy het beheer van de stinzenflora-monitor aan een nieuwe redactie overgegeven. Die heeft de site uitgebreid met een aantal historische tuinen en parken in Noordwest-Duitsland. Samen met die van Friesland en Groningen vormen zij de zogenoemde Noordelijke Lustwarande.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties