Een derde van tuinbezitters wil meer groen in de tuin

Driekwart van de tuinbezitters in Nederland heeft een tuin met overwegend beplanting. Toch zou een derde van de mensen het liefst nog meer groen in de tuin willen. Ze beleven plezier aan het werken in de tuin en besteden er gemiddeld 1 tot 4 uur per week aan. Dit blijkt uit de Tuinmonitor 2020 van Wolf-Garten, een online onderzoek naar het tuiniersgedrag van Nederlanders.

Een tuin met veel groen draagt bij aan de biodiversiteit en helpt wateroverlast bij regenval voorkomen. Daarom vroeg Wolf-Garten de deelnemers aan het onderzoek naar de verhouding groen en grijs in de tuin. Slechts 8% heeft de tuin grotendeels betegeld. Maar liefst driekwart van de mensen heeft een tuin die overwegend groen is. Toch zou een derde van de mensen het liefst nog meer groen in de tuin willen.

Plezier

De tuinbezitters blijken tuinieren leuk te vinden: de helft van de respondenten geeft aan tussen de 1 en de 4 uur per week in de tuin aan het werk te zijn. 10% van de ondervraagden tuiniert zelfs meer dan een dag per week. Het plezier dat tuinieren verschaft, is voor ruim de helft (60%) van de tuinbezitters ook de hoofdreden dat zij een tuin hebben en onderhouden.

In het algemeen worden grasmaaien, snoeien en tuinaanleg het meest genoemd als favoriete tuinklussen. Er zijn echter duidelijke verschillen: 65% van de mannen vindt grasmaaien het leukste, tegenover 35% van de vrouwen. Een zelfde verschil is te zien bij bollen planten: 40% van de vrouwen doet dit graag, terwijl slechts 19% van de mannen dit als favoriet noemt. Onkruid wieden en schoffelen beschouwen zowel vrouwen als mannen als de minst leuke tuinklussen.

Een derde van de tuinbezitters zou het liefst nog meer groen in de tuin willen. Foto: Wolf-Garten
Beter milieu

Een andere reden voor tuinieren in eigen tuin is bijdragen aan een beter milieu; dit geldt echter voor slechts 6% van de respondenten. Bij aankopen voor de tuin spelen milieuoverwegingen wel vaak een rol: bij aankoop van zaden, bemesting en tuinvoeding zegt 32% altijd rekening te houden met het milieu en ruim 50% zegt dit soms te doen.

Bijna driekwart van de aankopen die de Nederlanders doen voor de tuin zijn planten, bloemen en bomen. Tuingereedschap wordt voornamelijk door mannen gekocht, vrouwen kopen daar tegenover weer vaker sfeerproducten en decoratie. Dit kopen Nederlanders bij voorkeur in de winkel, slechts 8% geeft de voorkeur aan online shoppen.

De deelnemers aan het onderzoek beoordelen het resultaat van hun tuinarbeid met een 7,0. Daarnaast is 62% van mening dat zijn of haar tuin mooier is dan die van de buren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties