Nieuw boek: Tuinieren voor de geest

Tuinieren gaat veel verder dan alleen het verzorgen van bloemen en planten. Het geeft rust, energie en zelfvertrouwen en verrijkt de geest. Dat laat psychiater Sue Stuart-Smith zien in haar nieuwe boek ’Tuinieren voor de geest’.

Tuinieren voor de geest

Wie in de aarde wroet, leegt ook het hoofd. In Tuinieren voor de geest onderzoekt psychiater Sue Stuart-Smith hoe tuinieren onze innerlijke wereld beïnvloedt. Het proces van creëren en verzorgen, snoeien en bemesten heeft invloed op ons geestelijke welzijn, het vermogen tot zelfreflectie en op onze creativiteit.

Horticulturele therapie
Dit blijkt ook uit resultaten van horticulturele therapie, waarbij tuinieren als remedie wordt voorgeschreven om uiteenlopende psychische problemen – van verslaving en depressie tot eenzaamheid en PTSS – te behandelen.

Stuart-Smith baseert zich op de neurowetenschap en de psychoanalyse, en put rijkelijk uit haar eigen praktijk en uit het echte leven. Ze laat zien hoe tuinieren zich niet slechts beperkt tot het verzorgen van bloemen en planten, maar dat het helend kan werken en inspiratie kan bieden om de geest te verrijken.

Sue Stuart-Smith is psychiater, doceert aan de Tavistockkkliniek in Londen en werkt voor de National Health Service. Al 25 jaar werkt ze samen met haar man, de bekende Britse tuinontwerper Tom Stuart-Smith, aan hun eigen tuin.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties