‘Regelmatig tuinieren verhoogt welzijn en verlaagt stress’

Regelmatig tuinieren heeft een gunstig effect op het geestelijk welzijn. Dat concluderen onderzoekers van de University of Sheffield, University of Virginia en de Britse Royal Horticultural Society. Voor de invloed op de gezondheid van een groene leefomgeving is al meer aandacht. Nu is er door het Brits-Amerikaanse team van onderzoekers ook een verband aangetoond tussen mentaal welzijn en zelf de tuin in gaan.

Onderzoeksleider Lauriane Chalmin-Pui van de University of Sheffield zegt dat dagelijks tuinieren een effect heeft dat gelijk staat aan de uitwerking van regelmatig sporten. Daarnaast is het een goede vorm van afleiding en ontspanning volgens de onderzoeker uit Sheffield. „Als we tuinieren ontspannen onze hersenen door de natuur om ons heen,” aldus Chalmin-Pui. „Dit leidt onze gedachten weg van onszelf en onze zorgen, waardoor ons brein zich herstelt en negatieve gevoelens worden verminderd.”

Welzijn omhoog, stress omlaag

De uitleg van Chalmin-Pui wordt onderschreven door de cijfers uit het onderzoek. Voor meer dan de helft van de ondervraagden is ontspanning één van de redenen om in de tuin aan de slag te gaan. Eén op de acht geeft aan voldoening uit tuinieren te halen. Wie dagelijks tuiniert geeft aan gemiddeld een 6,6% hoger welzijn te hebben dan wie nooit in de tuin werkt. Het stressniveau van tuiniers is 4,2% lager dan dat van niet-tuiniers. Wie minder dan drie keer per maand tuiniert, ervaart beduidend minder gezondheidseffecten.

Groene tuin, tevreden eigenaar

De onderzoekers hebben ook gekeken naar hoe tevreden de ondervraagden zijn met hun tuinen. Daaruit komt naar voren dat, hoe groener een tuin is, hoe gelukkiger de bewoner ermee is. Dat is niet het enige verband dat de onderzoekers hebben aangetoond. De eigenaren van meer beplante tuinen zijn hier ook vaker in aan het werk. Dat eigenaren van minder beplante tuinen minder tevreden met hun tuin zijn, kwam eerder dit jaar ook naar voren uit onderzoek van Wageningse studenten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties