Eerste groene schoolplein met NL Terreinlabel ligt in Breda

Basisschool De Spoorzoeker uit Breda heeft als eerste school het NL Terreinlabel ontvangen voor een groen schoolplein. Het label werd door NL Greenlabel-oprichter Lodewijk Hoekstra overhandigd aan directeur Antoinet Sommers.

De Spoorzoeker is een van de 150 scholen in Noord-Brabant die tot nu toe gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling ‘Schoolpleinen van de toekomst’. Daarnaast heeft de school aanvullende subsidie van de gemeente Breda ontvangen.

Feestelijke opening
Vrijdag 1 november was de feestelijke opening van maar liefst twee groene schoolpleinen bij De Spoorzoeker, één bij de hoofdlocatie en één op de dependance. Aanleiding voor het vergroenen was de enorme hoeveelheid verharding op de pleinen.

Lodewijk Hoekstra verrichte samen met wethouder Miriam Haagh van Breda en schooldirecteur Antoinet Sommers de opening van het schoolplein.

Een van de kartrekkers van het project is Mattijs van Dalen, betrokken als ouder en vanuit zijn expertise op het gebied van groendaken en groene schoolpleinen. Het ontwerp is gemaakt door Marlies Rijken van ontwerpbureau Rijken Vermaat. Dit ontwerp is tot stand gekomen met participatie van alle kinderen. Tijdens workshops hebben zij moodboards gemaakt waarop zij aangaven op welke natuurlijke manier zij graag willen spelen.

Uitvoering
De uitvoering is door BTL Realisatie gedaan. De beplanting is door de ouders verzorgd. Studenten en een docent van de hoveniersopleiding van Curio Breda (voorheen Prinsentuin College) hebben de bomen aangeplant. Hierbij is het biobased verankeringssysteem van Natural Plastics gebruikt waarbij bomen zonder paal ondergronds worden verankerd.

Jos Spooren en Janneke van den Brandt van BTL Realisatie nemen het NL Terreinlabel voor het groene schoolplein in ontvangst.

NL Greenlabel
Ook waren diverse partners van NL Greenabel bij het project betrokken; boomkwekerij M. van den Oever (advies en levering van bomen), De Beijer (speelkeien), Den Ouden (houtsnippers), Van Vliet Kastanjehout (douglashout voor vlonders), Huiberts (biologische bloembollen) Griffioen Wassenaar (vaste planten), De Vlechterij (levering van wilgentenen), Grijsen Straatmeubilair (insectenhotel), Innogreen (grondonderzoek en levering bodemvoeding) en Husqvarna (accugereedschap voor aanleg en onderhoud).

Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel en groenexpert Mattijs van Dalen bij het insectenhotel.

Subsidieregeling succes
Volgens de provincie Noord-Brabant is de subsidieregeling een groot succes. Elke week ondergaan twee schoolpleinen een metamorfose. Onlangs is in Tilburg het 150ste groene schoolplein gerealiseerd.

Van de oorspronkelijke €3,5 miljoen is nog €1,4 miljoen beschikbaar. Dit betekent dat er nog budget is voor zo’n honderd scholen. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €14.000. De regeling loopt nog tot december 2021.

Foto’s: Joris Verhoeven

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties