Efteling heeft er een nieuw sprookje bij vol herfstasters

De Efteling heeft er een nieuw sprookje bij: De Zes Zwanen. Verborgen in een woud vol bijzondere bomen breit prinses Elisa stilzwijgend hemdjes van asters. Alleen zo zullen de zes zwanen weer in haar broers veranderen.

Efteling De Zes Zwanen
In zwanenbootjes kunnen bezoekers een tochtje door de slotgracht maken.

Landschapsarchitect Ivo Südmeier, werkzaam bij De Efteling, gaf vorm aan dit sprookje van de gebroeders Grimm. Hij koos een verborgen plek in het Sprookjesbos voor het kasteel met daarin de breiende Elisa. Eromheen is een slotgracht aangelegd waarin kinderen samen met hun ouders een boottochtje in een zwaan kunnen maken.

Asters volgen elkaar op in bloeitijd
De beplanting speelt een belangrijke rol in het uitgebeelde sprookje. Allereerst natuurlijk de asters: Elisa breit hier immers de kledingstukken voor haar broers van. Südmeier koos diverse soorten die elkaar opvolgen in bloeitijd. Zoals de vroegbloeiende Aster x alpinus ’Goliath’, Aster amellus ’Veilchenkönigin’ en laatbloeier Aster tataricus ’Jindai’.

Efteling De Zes Zwanen
Asters spelen een prominente rol in het sprookje. Südmeier heeft daarom diverse cultivars met verschillende bloeitijden toegepast. Waaronder Aster amellus ’Veilchenkönigin’ en Aster ’Oktoberkaskade’.

Bijzondere boomsoorten zorgen voor mystiek
Daarnaast koos de landschapsarchitect voor aparte boomsoorten om daarmee de sfeer van een mysterieus bos te creëren. Sassafras albidium bijvoorbeeld, de grootbladige Magnolia macrophylla en Cedrus libani ’Atlantica Pendula’. Ook creërde hij naast de slotgracht, een natuurlijke beekloop met rotsen van Franse Grauwacke. Door de vele watervallen is dit ook een bijzondere sfeermaker in het sprookje.

Eind september is De Zes Zwanen geopend op de Efteling. In Tuin en Landschap 23 leest u een uitgebreid interview met Südmeier over het ontwerp van dit sprookje. Ook kunt u het artikel digitaal lezen (met inlog).

Efteling De Zes Zwanen
De natuurlijke beekloop is een belangrijke sfeermaker in het sprookje. Op de achtergrond een Sassafras albidium in felgele herfsttooi.

Foto’s: Jack Tummers

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties