Expositie Hortus Leiden over overzeese planten

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip The Mayflower met aan boord een groep Engelse separatisten uit Leiden (‘Pilgrims’ genoemd) naar Amerika voer. Hortus Botanicus Leiden besteedt in het voorjaar van 2020 aandacht aan de planten die de oversteek maakten met de tentoonstelling Van Columbus tot Mayflower: Zaden over zee.

Het kruidenboek van de Vlaamse plantkundige Rembert Dodoens (1517-1585) vormt daarbij de leidraad. Een exemplaar van dat boek voer namelijk met de Pilgrims mee. In dat boek stonden al planten uit de ‘Nieuwe Wereld’ zoals maïs, tomaat, tabak, pompoen en zonnebloem. Op diverse locaties in de Hortus staan planten die in het Leiden 400-thema passen. Een wandelboekje leidt bezoekers door de Hortus maar ook naar het Pilgrimstuinje elders in het Singelpark, de plek waar de Pilgrims uit Leiden vertrokken. Met de informatieve plattegrond kunnen bezoekers de Amerikaanse planten in de tuin vinden.

Ook planten die onbedoeld meereisden krijgen in 2020 aandacht: de paardenbloem was in Amerika voor de komst van Columbus nog niet bekend, de weegbree werd ‘voetstap van de blanke man’ genoemd: waar de kolonisten kwamen volgde dit plantje. Ook buiten de Hortus wordt met het project ‘stoepplantjes’ aandacht gericht op planten en hun reis over de wereld.

Tentoonstelling in Museum de Zwarte Tulp 

De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland herdenkt 400 jaar Mayflower in Museum de Zwarte Tulp in Lisse met kunstwerken die gebaseerd zijn op de planten uit het kruidenboek van Rembert Dodoens. Deze expositie is te zien van 21 maart tot en met 21 juni.

Bron en foto: Hortus Botanicus Leiden

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties