Gladheidbestrijders moeten vol aan de bak

  Terwijl voor een deel van de groensector het werk als gevolg van de sneeuw en vorst stilvalt, moet een ander deel juist vol aan de bak. Veel hoveniers en groenvoorzieners hebben deze week de handen vol aan gladheidbestrijding.

  Bij gladheidbestrijding denken veel mensen aan gemeentewagens die met een strooi-installatie door het dorp rijden. Maar deze dagen gaat een bont gezelschap van bedrijven de weg op om sneeuw te schuiven en zout te strooien.

  Telefoon roodgloeiend

  Bij W. Ketelaars Groenvoorzieningen stond de telefoon de afgelopen dagen roodgloeiend. „Wij hebben ervaring in het bestrijden van gladheid. Dit doen wij zowel voor particuliere als voor zakelijke opdrachtgevers. Daarnaast worden wij regelmatig ingezet door overheden zoals provincie en gemeenten.”

  W. Ketelaars uit Moergestel heeft veel ervaring met gladheidbestrijding en is actief op de particuliere de zakelijke markt. (Foto: W. Ketelaars)
  Bedrijventerreinen

  Sight landscaping houdt zich bezig met sneeuwvrij maken van bedrijventerrein, maar is ook actief voor gemeenten: „Vanmorgen vroeg zijn wij op pad gegaan om diverse bedrijventerreinen in Amersfoort sneeuwvrij te maken! Het KNMI heeft tot 12 uur vandaag code oranje afgegeven voor het gehele land. Let op als je toch de weg op moet.”

  Sight Landscaping is in de omgeving van Amersfoort actief met het sneeuwruimen op bedrijventerreinen. (Foto: Sight Landscaping)
  Eigen terrein sneeuwvrij

  Bij Houtverwerkingsbedrijf Fransen uit Deurne houden ze voornamelijk het eigen terrein sneeuwvrij: „De wegen zijn verraderlijk glad door sneeuw en ijs, ook op ons terrein. Gelukkig hebben we genoeg strooizout en onze eigen extra grote sneeuwschuiver. Zo houden we ons terrein toch veilig!”

  Met de eigen sneeuwschuiver wordt het terrein van houtverwerkingsbedrijf Fransen uit Deurne sneeuwvrij gehouden.
  Boeren helpen mee

  In de gemeente Haarlemmermeer wordt de gladheidbestrijding uitgevoerd door medewerkers van afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden, aangevuld met boeren uit de omgeving die met de tractor de polderwegen sneeuw- en ijsvrij houden.

  In de Haarlemmermeer helpen boeren uit de gemeente met het sneeuwvrij maken van de polderwegen. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)
  Soepel werkende machine

  Piet Burgering, D66-raadslid in Heemskerk, merkt op Twitter op: „We klagen in Nederland veel over uitvoeringsorganisaties. Maar, gladheidbestrijding is een soepel werkende machine. Vaste patronen, de vlootschouw, het voorrijden van de routes. En ook, het samen doen, in het holst van de nacht.”

  Ook in de gemeente Hillegom zijn ze trots op de gladheidbestrijders: „Normaal zijn mijn collega’s al helden maar met deze werkzaamheden staan ze terecht even wat meer in de picture. Trots op onze medewerkers.”

  Gladheidbestrijding in de gemeente Hillegom. (Foto: Meerlanden)
  Tips Stigas

  Stigas heeft op haar website tips neergezet voor bedrijven die zich met gladheidbestrijding bezighouden: „Gaat jouw bedrijf aan de slag met het bestrijden van de gladheid? Neem dan deze drie vuistregels in acht: Overleg met de wegbeheerder over het traject: zijn er bijzonderheden waar jullie rekening mee moeten houden? Zorg dat je medewerkers goed uitgerust zijn. Werken ze ’s avonds laat of ’s nachts? Zorg dat ze overdag kunnen slapen.”

  Op de website van Stigas staat meer informatie plus een checklist die bedrijven kunnen gebruiken.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties