Groene Poort in teken van klimaatverandering

  De Groene Poort, de netwerkbijeenkomst van VHG en NVTL in het Haagse Nieuwspoort, stond dinsdag in het teken van klimaatverandering. Drie landschapsarchitecten en hoveniers presenteerden voorbeelden van klimaatrobuuste gebiedsinrichting.

  Jos van de Lindeloof presenteerde de Openbare Nutstuin Fonds 1818 in Den Haag. Deze tuin is aangelegd door Weverling Groenprojecten. Volgens Van de Lindeloof gaat het om een versteende plek in het centrum van Den Haag die is omgevormd tot een openbare tuin die druk wordt bezocht. „Het is een postzegel in een grote stad, maar het heeft een grote voorbeeldfunctie.”

  Donkergroen Ontwerp & Advies presenteerde de Circulaire tuin bij het ABN Amro-kantoor in Amsterdam. Deze tuin is 100% circulair ingericht met een belangrijke rol voor water. „Grootste uitdaging waren de materialen. Zo hebben we 100% biologisch geteelde planten aangeplant.”

  Lodewijk Baljon deed een pitch over de Stadstuin Kempkensberg in Groningen. In totaal zijn hier 55.000 vaste planten gebruikt van 200 verschillende soorten. „Dit is vooral goed voor insecten, zoals wilde bijen, en trekt ook weer vogels aan.”

  Boodschap aan het kabinet

  Volgens VHG-directeur Egbert Roozen is deze Groene Poortbijeenkomst een goede gelegenheid om het belang van groen en de behoefte aan een coördinerend bewindspersoon op dit gebied onder de aandacht te brengen.

  „Iedereen ziet het belang van groen. Een gecoördineerde, landelijke aanpak van het Deltaplan Groen is naar ons idee noodzakelijk voor de groene, gezonde steden van de toekomst. Dat willen we graag meegeven aan de deelnemers in de kabinetsformatie.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties