GroenLinks wil 30.000 bomen planten in Groningen

Met de grote zetelwinst voor GroenLinks in Groningen bij de herindelingsverkiezingen vorige week, lijkt de stad een stuk groener te gaan worden. Zo wil de partij dat er de komende jaren 30.000 bomen bij komen.

GroenLinks streeft ernaar dat er voor iedere Groninger een boom in de stad staat. Momenteel telt de stad zo’n 170.000 bomen en ruim 200.000 inwoners. Dat betekent dat er nog 30.000 bomen bij moeten komen.

Gemeentelijke boomkwekerij

Voorop staat dat bestaande bomen behouden moeten worden, tenzij er onoverkomelijke problemen zijn. Als een boom toch moet worden gekapt, dan komt er een nieuwe boom voor terug. Dit geldt voor gemeentelijke bomen, maar ook voor particuliere bomen.

Daarnaast wilt GroenLinks een gemeentelijke boomkwekerij opzetten waar professionals, kennisinstellingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich inzetten voor de kweek van inheemse, ecologisch waardevolle bomen.

Gratis boom

Inwoners of groepen bewoners kunnen gratis een boom krijgen. De gemeenten faciliteert de initiatieven van bewoners die hun wijk willen vergroenen. Ook wil de partij de binnenstad flink vergroenen, waarbij het uitgangspunt is dat iedere plek in aanmerking komt.

In de Omgevingswet wordt opgenomen dat iedere Groninger binnen een straal van 250 meter van zijn woning toegang heeft tot openbaar groen. De gemeente gaat ook structureel meer budget reserveren voor het beheer van bomen. Er worden voedselbossen, klimaatbossen en tiny forests aangelegd.

Kosten

Voor de plannen moet over vier jaar gerekend €600.000 worden gereserveerd. Hiervan is €200.000 voor de aanleg en het beheer van bos en €400.000 voor de inrichting en het onderhoud van de gemeentelijke kwekerij. Daarnaast moet nog eens €3,6 miljoen worden uitgetrokken voor de aanplant van bomen in de binnenstad. Totaal kosten bedragen €4,2 miljoen.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Bogaards
Rob Bogaards
4 jaren geleden

Onderweg naar de verkiezingen wordt er vaker iets beloofd dat nooit wordt uitgevoerd. Dit lijkt ook weer zo’n mooi verhaal. Uiteindelijk gaat het er om wie er een college vormen en wat er dan haalbaar is en daardoor is het alleen maar een mooie droom van een politieke partij. De renovatie van de rondweg Groningen wordt zo’n financieel debacle dat er de komende 20 jaar weinig geld voor groen zal zijn en ik weet zeker dat bomen dan plots weer een sluitpost zijn geworden.