Tuin en Landschap Hooikoortsseizoen nu echt van start

  Hooikoortsseizoen nu echt van start

  0

  Met het begin van de grootschalige bloei van elzen is het hooikoortsseizoen dit jaar echt op gang gekomen. Dat melden Natuurkalender, Wageningen University en LUMC op de website Naturetoday.com.

  Het LUMC registreerde de afgelopen dagen een sterk oplopende elzenpollenconcentratie. Tegelijkertijd staan ook hazelaars volop in bloei. Hooikoortspatiënten moeten dus rekening houden met klachten.

  De zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar versnellen de ontwikkeling van de katjes, waardoor veel bomen tegelijkertijd in bloei komen. Dat kan leiden tot hogere pollenconcentraties dan in een situatie dat bomen geleidelijk in bloei komen.

  De elzenpollen zijn tot eind maart in de lucht te verwachten, daarna staat de berk op de hooikoortskalender. De Pollenplanner van Allergieradar.nl verwacht de start van het berkenpollenseizoen rond 1 april.

  Peter Bennink
  Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.