IKL onder verscherpt toezicht, onderzoek van start

Stichting IKL-Limburg is door het CBF onder verscherpt toezicht gesteld. De toezichthouder voor goede doelen doet dit na een gesprek met de Raad van Toezicht van IKL. Ook is er inmiddels een externe onderzoekscommissie ingesteld.

Landschapsbeheerorganisatie IKL ontvangt als stichting subsidies en donaties uit diverse hoeken. Naast bijdragen en subsidies van de provincie Limburg (€805.000) en gemeenten (€550.000), ontvangt IKL donaties van onder andere de Postcodeloterij, in 2019 een bedrag van €187.500. Daarnaast staan er in 2019 nog €12.236 aan donaties op de jaarrekening. IKL ontvangt donaties omdat de stichting is aangemerkt als Erkend Goed Doel.

Toezichthouder CBF had al een afspraak gepland met IKL op 7 april, met betrekking tot een hertoets die eens in de 3/4 jaar wordt uitgevoerd. Vanwege de publicatie in NRC is vervroegd een gesprek gehouden met de Raad van Toezicht. Directeur CBF Harmienke Kloeze: „Het gesprek is er om hoor en  wederhoor toe te passen zodat we zelf als toezichthouder informatie krijgen over de gang van zaken. Gezien de ernst van de situatie stellen we IKL onder verscherpt toezicht.”

Integriteitsonderzoek

Inmiddels is ook een externe, onafhankelijke commissie aangesteld die een integriteitsonderzoek verricht naar de besturing van stichting IKL. Deze commissie bestaat uit drie leden: drs. Maria Henneman (voorzitter), mr. Eva Knipschild en professor dr. Jaap van Manen. De commissie verwacht circa zes weken nodig te hebben voor haar werkzaamheden.

CBF wacht de resultaten van het onderzoek door de commissie af. Tussentijds is er regelmatig contact met de inmiddels afgetreden Raad van Toezicht. De leden van de Raad van Toezicht stellen dat zij zowel individueel als collectief zich willen verantwoorden voor de manier waarop zij het toezicht hebben uitgeoefend.

Burgemeester Eijsden-Margraten

Intussen staat ook de positie van burgemeester Akkermans van Eijsden-Margraten ter discussie. Akkermans, eveneens van CDA-huize, is als voorzitter van de Raad van Toezicht mede verantwoordelijk voor het toezicht op IKL. Daarnaast heeft Akkermans in 2013 Vrehen binnengehaald als directeur bij de stichting.

Verschillende fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Eijsden-Margraten hebben aan regionale omroep L1 laten weten het externe onderzoek naar IKL af te willen wachten. Volgens de diverse partijen mag de integriteit van de burgemeester niet ter discussie staan. Als dit wel het geval is, zullen er nadere stappen worden genomen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties