Kleine verschillen bij eerste vmbo-wedstrijd Tuinaanleg

Drie teams van Zone.college namen donderdag deel aan een pilot voor de vmbo-wedstrijd Tuinaanleg van de VHG. Opdracht was het maken van een daktuin van 2 bij 3 meter. Winnaar werd het team van Zone.college Borculo.

VHG organiseert al vele jaren de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg voor mbo-studenten. Dit jaar is er voor het eerst een regionale wedstrijd Tuinaanleg voor vmbo-leerlingen gehouden. Ieder team bestond uit twee personen.

Deelnemers maakten een daktuin met enkele verhoogde plantenvakken, een kruiden-/moestuin, een gazon met staptegels en ze plaatsten een boom. De jury lette op netheid, samenwerken en constructies, maar vooral op creativiteit. De teams mochten zelf bepalen waar ze alle planten en heesters, bij uitstek geschikt voor insecten en vlinders, plaatsten.

Het winnende team van Zone.college Borculo bestaande uit Tom Brunsveld en Kevin Buill.

De jury noemde het niveau verrassend hoog. Sommige deelnemers werkten op een mbo-niveau en toonden zich goede aankomende hoveniers. Tussen twee teams waren de verschillen klein. Het verschil werd uiteindelijk bepaald door zaken als de maatvoering, de verbindingen en de omgang met het gereedschap.

Doorstroom bevorderen

Deze wedstrijden zijn een goede manier om deze leerlingen te laten zien hoe mooi een groen beroep is. Creativiteit en plezierig met elkaar samenwerken vormen belangrijke elementen. De deelnemers krijgen zo een betere indruk van het groene vak en maken kennis met de AOC’s en de groenbedrijven, verenigd in de Groene Hotspot. Alles is erop gericht om aan vmbo’ers te laten zien wat het mbo te bieden heeft en daarmee de doorstroom naar een groene mbo-opleiding te bevorderen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties