Kruisspin meest geteld tijdens landelijke spinnentelling

Bij de nationale Huis- en Tuinspinnentelling is voor de zevende keer de kruisspin de winnaar. Deze soort werd zowel in de meeste tuinen geteld, als ook met het hoogste aantal exemplaren gezien. De grote trilspin en de venstersectorspin namen de tweede en derde plaats in. De herfstspin is de opvallendste daler in de tuinranglijst.

Op 7 en 8 september werd de jaarlijkse spinnentelling gehouden. Deelnemers gingen hiervoor op zoek naar spinnen in eigen huis en tuin. Op de website Tuintelling.nl werden de tellingen ingevoerd.

Ook dit jaar heeft de kruisspin gewonnen: er werden in totaal 460 exemplaren in 75 tuinen geteld. De tweede plaats was voor de grote trilspin: deze werd op meer dan de helft van de telplekken aangetroffen. Als derde volgde de venstersectorspin.

Foto: Marlies Rotteveel

Stabiel
De tellingen van de afgelopen zeven jaar laten geen spinnen zien die aan een opvallende opmars bezig zijn. De top tien is min of meer stabiel en bestaat onder andere uit algemene soorten die op veel plekken hun web kunnen maken, zoals de herfsthangmatspin, gewone strekspin en natuurlijk de kruisspin.

Exotische spinnen
Daarnaast worden veel soorten gezien die vaak in de omgeving van huismuren leven – zoals muurkaardespin, gewone huisspin en venstersectorspin – omdat ze juist hier hun webben willen maken. Deze soorten schuilen in muurgaatjes of onder dakranden onder andere omdat het er wat warmer is.

Op termijn is het te verwachten dat zuidelijke soorten en misschien wel enkele exotische spinnen, die nu voornamelijk nog in gebouwen leven, in grotere aantallen gaan voorkomen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties