Living City 2020 geeft visie op toekomst groenvoorziening

Met het online evenement Living City 2020 gaf Husqvarna begin deze maand een blik op de toekomst van de groenvoorziening, door de ogen van een aantal sprekers van binnen en buiten het bedrijf. De presentaties zijn inmiddels op internet te zien, hier alvast een selectie van wat er zoal voorbij kwam.

De aftrap was voor Winy Maas van architectenbureau MVRDV die, niet voor het eerst, een revolutionair toekomstbeeld schetste. Maas is voorzitter van de Why Factory, een groep binnen TU Delft die de mogelijkheden voor de ontwikkeling van steden onderzoekt door zich te richten op het maken van modellen en visualisaties. Een van de projecten waar de Why Factory mee bezig is, is ’The Green Dip’.

Laag groen over de stad

De Green Dip gaat niet om een daling in de hoeveelheid van openbaar groen, of zoiets, maar eerder het omgekeerde. Met de Green Dip bedoelt Maas een dip als een chocodip voor een ijsje; een laagje groen over de stad zoals we die nu kennen. De Why Factory maakte hiervoor studies waarin bestaande steden letterlijk onder een laag groen bedekt zijn. Dit lijkt op het eerste gezicht wellicht verre toekomstmuziek, maar Maas liet een heel aantal projecten zien, van Seoul tot Amsterdam, waar dit al aan het gebeuren is.

Hugsi

Husqvarna en NL Greenlabel trekken samen op om het digitale platform Hugsi van Husqvarna uit te breiden. Hugsi staat voor Husqvarna Urban Green Space Index. Door met behulp van ’computer vision’ en ’deep learning’-technieken naar satellietbeelden te kijken, genereert Hugsi inzicht in de grootte, verhouding en gezondheid van groene ruimte in stedelijk gebied. Jaarlijks komt er een index uit met een rangorde van de meest groene steden ter wereld. De samenwerking met NL Greenlabel moet leiden tot meer kwalitatieve inhoud op het platform en meer aandacht voor duurzaamheid.

De Husqvarna Ceora, het nieuwe professionele autonome maaiplatform, werd nog niet helemaal onthuld.
Maairobot voor 50.000 m2

Een laatste highlight van Living City 2020 was de voorpresentatie van de Husqvarna Ceora. De Ceora is het nieuwe autonome maaiplatform van Husqvarna dat geschikt is voor grasvelden tot 50.000 m2. De maairobot werkt met satellietnavigatie, dus zonder grensdraad. Over het apparaat zelf werd nog niet veel bekend. Dat zal komende zomer gebeuren. De eerste apparaten zullen vervolgens in 2022 aan klanten geleverd worden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties