Minister keurt megafusie groen onderwijs goed

  Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft toestemming gegeven voor de fusie van Citaverde College, Helicon Opleidingen en Wellantcollege. Vanaf 1 januari is de bestuurlijke fusie een feit en per 1 augustus ontstaat één groene aoc. De fusie-organisatie telt 53 scholen en 21.000 leerlingen.

  De nieuwe groene onderwijsinstelling is hiermee goed voor een derde van alle groene mbo- en vmbo-studenten van Nederland. Door het behoud van de bestaande onderwijslocaties beslaat het verzorgingsgebied van de instelling ook een derde van het land (Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland). Dit is belangrijk om de toegankelijkheid tot het groene onderwijs te waarborgen.

  Belangrijkste aanleiding voor fusies in het mbo-onderwijs is het dalend aantal studenten de komende jaren. Volgens minister Van Engelshoven daalt het aantal mbo-studenten de komende 15 jaar met 50.000, een landelijke afname van 10%. Er zijn echter grote verschillen tussen niveaus, leerwegen en sectoren.

  Grote impact

  De dalende studentenaantallen hebben grote impact op de mbo-sector. Het risico bestaat dat in sommige regio’s geen toegankelijk, doelmatig en kwalitatief goed onderwijsaanbod in stand kan worden gehouden. Het kabinet roept mbo-scholen daarom op waar mogelijk samenwerkingsverbanden aan te gaan.

  Citaverde College, Helicon Opleidingen en Wellantcollege hebben ervoor gekozen om binnen de aoc’s samenwerking te zoeken. Eerder is ook de samenwerking met roc’s in de regio onderzocht. De drie aoc’s concluderen echter dat krachtenbundeling binnen de groene sector de beste optie is om de kwaliteit van het groene onderwijs te versterken. Ook kan men zo gespecialiseerde kleinschalige opleidingen in stand houden.

  De nieuwe naam van de fusie-organisatie is nog niet bekend gemaakt. De nieuwe organisatie wordt de werkgever van 2.135 onderwijsprofessionals. Er is wel al een gezamenlijke website. Hier wordt het fusieproces beschreven en staan ook veelgestelde vragen voor studenten en werknemers.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties