Nederlandse tuin wint Coup de coeur op Chaumont

De Nederlandse tuin ’Het paradijs van de ekster’ heeft een Coup de coeur gewonnen op het Franse tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire. De tuin is één van de twee favorieten van de jury.

Het paradijs van de ekster wint coup de coeur
De Nederlandse tuin Het paradijs van de ekster wint een coup de coeur in Chaumont-sur-Loire. (foto: Emiel van den Berg)

Het ontwerp is van Carrie Preston in samenwerking met Farhana Rasheed, Enora Elmoznino en Tess Krüs. Het thema van het festival is dit jaar ‘Het paradijs’. Zoals een ekster zijn paradijs creëert door blinkende kristallen en juwelen te verzamelen, zo kan volgens Preston de mens zijn paradijs samenstellen met mooie herinneringen en warme ontmoetingen.

Halo van wilgentakken
In haar tuin zijn tal van blinkende en kleurrijke voorwerpen verscholen. Vanuit een hogergelegen ’nest’ heb je zicht op een spiegelend wateroppervlak waarboven een halo van wilgentakken zweeft. Die staan symbool voor het onbereikbare paradijs.

In Tuin en Landschap 14/15 belicht groenjournalist Emiel van den Berg de tuin van Preston, evenals die van de drie andere Nederlandse teams. Van den Berg bezocht onlangs het festival nabij de Loire; uit de 24 tuinen selecteerde hij er elf.

Inspiratie voor de eigen tuin
Behalve de Nederlandse tuinen koos hij voor de Belgische inzending ’Le jardin des solitudes’. De tuin van Damien Derouaux en Sven Augusteyns won de prijs ’Jardin transposable’. Volgens de jury kunnen bezoekers in deze tuin het beste inspiratie en ideeën opdoen voor hun eigen tuin.

In de Belgische inzending Le Jardin des solitudes kun je volgende de jury het beste ideeën opdoen voor je eigen tuin. (foto: Emiel van den Berg)
In de Belgische inzending Le jardin des solitudes kun je volgens de jury het beste ideeën opdoen voor je eigen tuin. (foto: Emiel van den Berg)

In de tuin vind je onder meer uniek gevormde banken, als losse stukken origami. Ieder kan zijn eigen favoriete vorm kiezen. In de gevarieerde beplanting staan bladvormen centraal.

Een andere tuin die in de reportage van Van den Berg aan bod komt, is de Italiaanse inzending ’Tous les strelitzias vont au paradis’. Deze tuin won de ‘Prix de la Création’, de prijs voor de beste creatie. De jury vond het ontwerp innovatief en visueel en conceptueel sterk.

Tous les Strelitzias vont au Paradis
Volgens de jury is Tous les Strelitzias vont au Paradis visueel en conceptueel sterk. (foto: Emiel van den Berg)

Het paradijs door kinderogen
De tuin is een verbeelding van het paradijs zoals veel kinderen dit zien: een blauwe lucht met hier en daar een witte wolk en vooral veel groen. De ontwerpers hebben gekozen voor een jungle-achtige beplanting van enkel Musa (banaan) en Strelitzia (paradijsvogelbloem).

Tuin en Landschap 14/15 verschijnt op 11 juli 2019.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties