Nieuwe Nederlandse tuinenshow Gardenista

  Gardenista, zo heet de nieuwe tuinenshow die het Nederlandse equivalent van de Londense Chelsea Flower Show moet worden. Inclusief showtuinen van hoge kwaliteit, stijlvolle bloemarrangementen én een breed aanbod van het kwekerssortiment.

  Kasteel Ophemert in Ophemert vormt het sfeervolle decor van Gardenista.

  Van 15 t/m 19 mei 2019 staat de show gepland. Op donderdag 4 oktober ontvouwde organisator KMTP/Groei & Bloei de ambitieuze plannen op Kasteel Ophemert, daar waar het nieuwe groenevent gaat plaatsvinden. Aanwezig was onder anderen Gary Graham, de showmanager van Bloom in the Park, de tuinenshow die sinds 2007 jaarlijks in Dublin plaatsvindt. De organisatie van Gardenista neemt een voorbeeld aan Bloom in the Park dat na twaalf jaar is uitgegroeid tot een succesvol evenement met meer dan 100.000 bezoekers.

  Vakjury showtuinen
  De showtuinen vormen een belangrijk onderdeel van Gardenista. Deze eerste editie is er plek voor tien tuinen. Tuinontwerper en groenauteur Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld in Boskoop is aangesteld als voorzitter van de vakjury die de showtuinen gaat beoordelen. Net zoals op shows als Bloom en Chelsea zullen de tuinen voorafgaand aan de vijf showdagen worden beoordeeld en van een score voorzien. Hierbij wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen de creatieve en de uitvoerende kwaliteit. Door de tuinen moeten de bezoekers overtuigd raken van de meerwaarde van het in de arm nemen van een ontwerper en hovenier.

  Van links naar rechts: Marlien van der Linden en Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld, Iverna Zaalberg van Natuur bij Huis, zij maken deel uit van de vijfkoppige vakjury. Geheel rechts Gary Graham, showmanager van Bloom in the Park, de jaarlijkse tuinenshow in Dublin.

  Jacqueline van der Kloet en Andrew Wilson
  Van Gelderen heeft beplantingsdeskundige Jacqueline van der Kloet gevraagd om ook in de jury plaats te nemen, net als de Britse tuinontwerper Andrew Wilson. Die laatste heeft al meerdere tuinen voor de Chelsea Flower Show ontworpen en is oprichter van het London College of Garden Design. Tuinontwerper Iverna Zaalberg van Natuur bij Huis en Marlien van der Linden, plantendeskundige bij Plantentuin Esveld, maken de jury compleet.

  Gardenista werkt voor de showtuinen samen met sponsors. Deze partijen, variërend van grote bedrijven tot goede doelen, hebben uiteraard invloed op de invulling van de tuin. Maar wel onder voorwaarden, ook dit is weer te vergelijken met de shows overzee, waarbij de sponsor vooral terug te vinden is in de thematiek en de naamgeving van de tuin.

  Tuin ontwerpen?
  Het projectteam van Gardenista nodigt ontwerpers uit om zich te melden als zij een tuin willen ontwerpen, dit geldt ook voor hoveniers die een tuin zouden willen aanleggen. Een belangrijk verschil met de andere shows: de tuin kan in principe meteen worden aangelegd, er hoeft niet gewacht te worden tot volgend voorjaar.

  Behalve de showtuinen komt er op het terrein van Ophemert een grote 1.200m2 grote tent waar onder meer een landelijke, open competitie bloemschikken op verschillende niveaus zal plaatsvinden. Daarnaast wil Gardenista een zo breed mogelijk palette van het plantensortiment laten zien, van éénjarigen tot grote bomen. Ze hoopt zo’n vijftig tot zestig kwekers warm te krijgen zich in Ophemert te presenteren.

  Gardenista zet deze eerste editie in op 25.000 bezoekers. Daarom zal er tijdens de showdagen van alles georganiseerd worden, van muziek en performances tot workshops en een tuinprobleemspreekuur. Uiteraard kunnen de deelnemende tuinontwerpers, hoveniers en sponsors het groenevenement gebruiken voor eigen relatie-activiteiten.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Marco
  Marco
  3 jaren geleden

  Mooi initiatief; Ik hoop dat men ook naar de duurzaamheid van deze Tuinen kijkt en dat de tuinen op realistische budgetten worden gemaakt en niet alleen betaalbaar zal zijn voor de multi millionairs