’We zijn allemaal patiënt’

Tuinieren? Dat zouden we allemaal moeten doen, als het aan ontwerper Carien van Boxtel ligt. Op de Britse tuinenshow bij Hampton Court maakte zij een tuin waarin ze laat zien hoe gezond het is om aan de slag te zijn in het groen. „We zijn allemaal patiënt en hebben het groen nodig.’’

Rozen, Ammi majus, Dahlia en Lathurys zijn geschikt om eindeloos van te snijden. (Foto: RHS/Neil Hepworth)

The RHS Cut Flower Garden, zoals de precieze naam van de tuin luidt, maakte Van Boxtel in opdracht van de Royal Horticultural Society. Haar tuin werd verkozen uit vier ontwerpen. Zes dagen lang van 6 t/m 11 juli was de tuin te zien op het Hampton Court Palace Garden Festival in Londen.

De planten zijn gerangschikt in stroken net zoals bollenvelden of moestuinbedden. (Foto: RHS/Neil Hepworth)

De pluktuin is beplant met bolgewassen en eenjarigen die geschikt zijn om regelmatig van te snijden. De planten zijn gerangschikt in makkelijk toegankelijke rechte banen, maar wel in een speelse compositie. Een kas symboliseert de plek waar het voorzaaien en de opkweek plaatsvinden.

Troostrijke werktuin

Van Boxtel heeft een duidelijke boodschap, ze spreekt van een troostrijke werktuin: een tuin waarin je werkt en ontspant temidden van schoonheid. „Tuinieren is van levensbelang, of je dat nu doet op je balkon, in de tuin, je straat of op het terras. Er gaat een helende kracht uit van het zaaien en kweken van bloemen en van het delen daarvan met anderen. Of je nu ziek of gezond bent, uiteindelijk zijn we allemaal patiënt en hebben het groen en tuinieren nodig.’’

In Tuin en Landschap 16/17 staat een uitgebreid interview met Van Boxtel, waarin ze onder meer vertelt hoe corona haar leven door elkaar heeft geschud. Met een digitaal abonnement kun je het hier lezen.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties