NOW-aanvraag groensector kleiner dan ooit in vierde ronde

Ongeveer 54.000 werkgevers hebben voor de eerste drie maanden van dit jaar een beroep gedaan op de NOW-regeling. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vraag naar de steunregeling voor zelfstandigen, Tozo, ligt in diezelfde periode een stuk hoger met 139.000 aanvragen. Het aantal aanvragen vanuit de sector ‘Landbouw, groenvoorziening en visserij’ ligt een stuk lager dan bij NOW3.1. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

De officiële factsheet van het UWV met de cijfers bij NOW3.2 (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) dateert van eind februari. Destijds waren er van de 54.000 aanvragen al ruim 35.000 ingediend, een stuk minder dan de 81.000 aanvragen van de vorige NOW-periode. Bedrijven tot 25 werknemers blijven de grootste groep aanvragers. Het overgrote deel van de NOW3.2-aanvragen, is van deze bedrijven afkomstig. In totaal is er deze ronde €544 miljoen aan voorschotten uitgekeerd. Voorschotten die na 25 februari zijn toegekend, zijn niet in deze cijfers meegenomen.

Veel minder aanvragen van agrarische en groene bedrijven

Het aantal aanvragen uit de agrarische en groene sector is sterk gedaald. In de vierde NOW-ronde vragen 206 van dit soort bedrijven steun aan, ten opzichte van 1290 voor het vorige kwartaal. De totale steun die deze 206 bedrijven aan voorschotten hebben gekregen voor dit kwartaal bedraagt €2 miljoen. Dat is het laagste bedrag sinds de uitbraak van de crisis. Vorig kwartaal werd aan landbouw, groenvoorziening en visserij nog €10,1 miljoen uitgekeerd. In de eerste rondes was dit respectievelijk €26,5 miljoen en €5,7 miljoen.

Ten opzichte van de overige sectoren die het UWV onderscheidt, is het NOW3.2-voorschot voor de groene sector één van de kleinste van alle sectoren. Alleen het bank- en verzekeringswezen, niet sectoraal ingedeelde bedrijven en de (semi-)publieke sectoren onderwijs en overheid komen niet aan een totaalvoorschot van €2 miljoen. Alle private werkgebieden hebben enkele tot vele miljoenen meer aan steun ontvangen.

Definitieve vaststellingen eerste rondes

Het UWV en de gemeentes zijn inmiddels gestart met het vaststellen van de definitieve subsidiebedragen over de maanden maart tot en met mei 2020. Afhankelijk van het daadwerkelijke omzetverlies en de eigenlijke hoogte van de loonsom, kan daarbij worden besloten een deel van het NOW1-voorschot terug te vorderen. De vierde aanvraagperiode voor NOW-steun loopt nog tot en met 14 maart. Op 15 maart beginnen de definitieve vaststellingen over de tweede steunronde.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties