Onderzoek Natuurmonumenten: 60% wil meer planten in de tuin

Natuurmonumenten deed onderzoek naar ruimte voor natuur in Nederlandse tuinen. Uit het Nationaal Tuinonderzoek blijkt dat 81% van de deelnemers iets extra’s wil doen voor de natuur. Bijna 44.000 mensen vulden de enquête in.

Ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin, als daar meer ruimte komt voor natuur, profiteren heel veel planten en dieren daarvan. „Meer dan ooit werken mensen in de tuin en genieten ze van alles wat er dicht bij huis groeit, bloeit, zoemt en fladdert,” zegt Mathiska Lont, boswachter bij Natuurmonumenten.

Iets extra’s te doen

Respondenten werd gevraagd of ze wat extra’s wilden doen voor de natuur in hun tuin. Bijvoorbeeld of ze een rommelhoekje wilden maken, een waterbak neerzetten, een nestkast of insectenhotel ophangen. 81% van de deelnemers wil minimaal één ding extra doen voor de natuur.

Zo wil 60% meer planten en bloemen in de tuin, 32% wil een insectenhotel, 30% een vogelhuis en 22% wil bladeren laten liggen. Een waterbak of vijver plaatsen wil 15% van de deelnemers.

Hoe ouder hoe groener

Opvallende uitkomst is dat oudere mensen een groenere tuin hebben. 67% van de mensen ouder dan 50 jaar heeft minder dan de helft van de tuin betegeld, tegenover 48% van de mensen jonger dan 50 jaar.

Maar er is hoop: de jongere generatie heeft juist grotere ambitie om natuur meer de ruimte te geven in hun tuin. 63% van de mensen jonger dan 50 jaar geeft aan dat ze van plan is het komend jaar bestrating of schuttingen te vervangen door groen.

Weinig ruimte

Zorgen zijn er over de lage ambitie om tegels te verwijderen en te vervangen door planten. De respondenten geven aan dat ruimtegebrek vaak een reden is om een flink stuk betegeld te houden, waardoor er minder ruimte is voor planten.

Lont: „Maar ook daar is een oplossing voor. Heb je weinig ruimte, ga dan de hoogte in!” Veel respondenten zien dat ook in; van degenen die nu nog een kale schutting of muur hebben, geeft 60% aan dat ze die het komend jaar willen laten begroeien of vervangen door struiken of een heg. „Een klimop neemt amper meer ruimte in dan een kale schutting. Hij biedt ons verkoeling en voor veel vogels is het een prima plek om een nestje in te bouwen.”

Het tuinonderzoek kan nog worden ingevuld tot 30 juni via www.natuurmonumenten.nl/tuinonderzoek. Onder de deelnemers wordt een tuin-make-over verloot.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties