Reuzenteek nu ook in Nederland

In het Drentse Odoorn is naar alle waarschijnlijkheid een volwassen hyalommateek, een ’reuzenteek’, gevonden op een IJslands paard. De teek is groot, heeft de karakteristieke gestreepte pootjes en beweegt zich snel voort. Het zou voor het eerst zijn dat in Nederland een volwassen hyalommateek is aangetroffen. Dat meldt Arnold van Vliet van Wageningen UR en Tekenradar op Naturetoday.

Van Vliet komt tot deze conclusie aan de hand van twee opgestuurde foto’s. Hierop was  duidelijk te zien dat het om een grote teek gaat. Het lijfje is ongeveer een halve centimeter breed. Het vrouwtje van de ’gewone’ schapenteek heeft een lijfje dat maar 0,2 centimeter breed is. De gevonden teek heeft ook gestreepte poten, een belangrijk onderscheidend kenmerk.

De teek loopt snel, dat blijkt ook uit het filmpje dat de cameraploeg van RTV Drenthe inmiddels van de teek gemaakt heeft. Binnenkort zullen het RIVM en het Centrum Monitoring Vectoren van de NVWA onderzoeken of het inderdaad om de hyalommateek gaat.

Larven en nimfen al wel eerder in Nederland
Af en toe komen hyalommalarven en -nimfen met trekvogels uit Afrika en het Middellandse Zeegebied in Nederland terecht. Volgezogen hyalommanimfen laten zich dan in het groen (de vegetatie) vallen. Onder klimatologisch gunstige omstandigheden kunnen zij vervellen tot volwassen teken. Tot nu toe werden in Nederland nog geen volwassen hyalommateken aangetroffen. Meestal is het te koud en te nat in Nederland en gaan ze dood.

Tot nu waren er geen aanwijzingen dat deze tekensoort in Nederland heeft kunnen overwinteren. 2018 was een bijzonder jaar met een (zeer) lange warme en droge periode in heel Europa. In dat najaar waren er in Duitsland 35 meldingen van volwassen hyalommateken op paarden en een schaap. In Nederland zijn dat jaar geen hyalommateken op hoefdieren gemeld door veeartsen of jagers. Gezien de vondst in Drenthe is het aan te raden om bij de tekencheck van paarden alert te zijn op de aanwezigheid van de hyalommateek.

Lees hier meer over de (verspreiding van) de hyalommateek.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties