‘Robotmaaiers gevaarlijk voor egels en andere dieren’

Uit een enquête van Natuurpunt en Egelwerkgroep Nederland – onderdeel van de Zoogdiervereniging – blijkt dat egels gevaar kunnen lopen door robotmaaiers. Eén op de dertig respondenten heeft weleens dode of gewonde egels teruggevonden na activiteit van de robotmaaier. Naast egels werden ook dode kikkers, padden, salamanders, slakken, mollen, muizen, een jonge haas en een Chinese wolhandkrab gemeld.

robotmaaiers
Egels zijn steeds meer afhankelijk van tuinen als habitat. (Foto: Shutterstock)

Het aantal robotmaaiers neemt ieder jaar met 25% toe. Tegelijkertijd zijn egels steeds meer afhankelijk van tuinen als habitat. Doel van de enquête was om inzicht te krijgen in het gevaar van robotmaaiers voor egels.

659 respondenten

De onderzoekers verspreidden de enquête via nieuwsbrieven, websites, sociale media en contacten met de pers. In totaal 659 eigenaars van robotmaaiers vulden de enquête in. Het onderzoek gaf volgens de Zoogdiervereniging een goed beeld van de meest verkochte merken.

Uit de enquête bleek dat de ongelukken zich zowel voordoen bij onbekende als bij gerenommeerde merken. De Zwitserse organisatie Pro-Igel Schweiz deed een test met vier soorten robotmaaiers (pag. 8-9) om na te gaan welke modellen veilig zijn voor jonge egels. Slechts één van de geteste modellen bleek veilig voor de (jonge) egels.

Laag bij de grond

Uit de test bleek dat het van groot belang is dat de afstand tussen de beschermende kap – waarin de botssensor verwerkt zit – en de grond niet groter is dan 4,5 cm. Wanneer de rand van de robotmaaier hoger is, dan rijdt de robotmaaier over jonge egels heen die daardoor geraakt kunnen worden door de messen. Bij de test werd overigens gebruik gemaakt van appels als testobject.

Overdag laten maaien

De werkgroep geeft ook tips om ongelukken te vermijden:

-Laat de robotmaaier overdag rijden
-Verwijder op voorhand alle dieren van het gazon
-Koop een toestel met een lage rand (<4,5 cm) en met veiligheidsmechanismen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties