Ruim 1,5 miljoen tegels gewipt tijdens NK Tegelwippen

Tijdens het NK Tegelwippen zijn Nederlandse gemeenten uitgedaagd om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor planten en bomen. In totaal zijn er het afgelopen half jaar door 81 gemeenten ruim 1,5 miljoen tegels gewipt en is er ruim 14 ha vergroend. Dit staat gelijk aan ongeveer 28 voetbalvelden.

Bewoners, burgemeesters en wethouders zijn druk bezig geweest met het vergroenen van de leefomgeving. Zo zijn er diverse tegeltaxi’s geregeld om tegels af te voeren en zijn planten gratis weggegeven. Ook konden bewoners in Arnhem een stuk grasmat van voetbalclub Vitesse meekrijgen bij het inleveren van tegels.

Winnaar Gouden Tegel en Gouden Schep

Gemeente Rucphen is dit jaar de winnaar geworden van de Gouden Tegel en volgt hiermee Rotterdam op. Met het verwijderen van 989,77 tegels per 1.000 inwoners heeft Rupchen het meeste aantal tegels per 1.000 inwoners gewipt. Gemeente Den Haag mag de Gouden Schep in ontvangst nemen. Zij hebben in absolute aantallen de meeste tegels verwijderd. In totaal 201.334 tegels.

Er waren echter ook een aantal gemeenten die minder fanatiek waren met het wippen van tegels. In de gemeenten Nunspeet, Wijdemeren en Zoeterwoude is bij allemaal precies één tegel gewipt.

De uitreiking van het NK Tegelwippen 2021. Bron: NK Tegelwippen

‘Tegels eruit, groen erin’

Het verwijderen van tegels in ruil voor bomen, planten en gras zorgt voor een lagere temperatuur bij warme dagen. Ook helpt meer groen wateroverlast verminderen én vergroot het de leefruimte voor planten en dieren. Bovendien is een groenere leefomgeving goed voor de mentale gezondheid.

Organisatie

Dit jaar is het NK Tegelwippen voor het tweede jaar op rij gehouden. Het NK wordt georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties