Schaarste in plantenaanbod kost hoveniers tijd en geld

De markt voor tuinplanten is flink verhit. Kwekers moeten zelfs regelmatig ’nee’ verkopen. Hoveniers staan hierdoor voor een extra uitdaging. Veel van hen hebben moeite de gewenste planten te vinden. En dat terwijl zij al tot over hun oren in het werk zitten.

„Ik wil niet zeggen dat het een drama is, maar veel planten zijn moeilijk te krijgen”, zegt hovenier Dominick Eghuizen van ID Groen uit Borculo. „Het is wel erg ja, je moet vaak op zoek gaan naar alternatieven.”

Het probleem speelt volgens de hovenier over de hele linie: bomen, heesters, vaste planten, grassen; in alle groepen komen tekorten voor. Eghuizen: „Vooral als een soort in een tijdschrift heeft gestaan, bijvoorbeeld Groei & Bloei of Tuin en Landschap, dan is het vaak snel niet meer verkrijgbaar. Ook planten die in de mode zijn, zoals prairieplanten, meerstammige bomen en Amelanchier zijn moeilijk te krijgen.”

Eghuizen gaat niet stad en land afbellen voor planten. Hij blijft zijn vaste leveranciers trouw: „Met mijn vaste leveranciers heb ik een vertrouwensband opgebouwd. Ze lopen ook een stapje harder voor me als dat nodig is, ze komen de planten vaak op locatie brengen en ze doen hun best om de planten voor me te zoeken aan de hand van zoeklijsten.”

Soms is het volgens de hovenier aan de klant lastig uit te leggen: „Mensen zijn niet altijd realistisch in de eisen die ze stellen. Dan hebben ze ergens iets gezien en gaan ze ervan uit dat het te krijgen is. Maar het gaat om levend materiaal, dat kun je niet even bijmaken als het op is. En ik ga niet naar een tuincentrum om daar inkopen te doen. Bij mijn vaste kwekers weet ik dat ik goede kwaliteit krijg. Van de planten in tuincentra is dat maar de vraag, die komen uit kassen, zijn voorgetrokken en zitten vaak vol met groeiremmers.”

Wat Eghuizen wel doet, is zelf planten opkweken. Hij kweekt vaste planten en spillen voor eigen gebruik. „Ik heb nu denk ik zo’n 60 soorten staan die ik veel toepas. Ook bollen kweek ik zelf op in pot zodat ik ze in het voorjaar zo weg kan planten.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties