Schaarste

Ik hou er niet zo van. Ben persoonlijk meer fan van overvloed. Maar het schijnt dat we in een schaarsteperiode leven. Er is tekort aan veel: hout is op, bepaalde tegels en klinkers zit maanden levertijd op, veel groen is niet leverbaar. En ondanks dappere pogingen van diverse partijen lukt het ook nog steeds niet om meer potentieel personeel naar de groenopleidingen te krijgen (maar daar hebben we het pas enkele tientallen jaren over, dus dat lossen we nog wel op).

Net als op alle vlakken in de wereld zijn veel zogenoemde problemen best op te lossen, puur door er met andere blik naar te kijken. Omdenken kan je het noemen, of van een zwakte een kracht maken.

Is er een personeelstekort? Verzin dan een ondernemersmodel waarbij klanten zelf meewerken. Is het standaard hout niet leverbaar? Ga eens kijken naar tweedehands-leveranciers. Of zoek andere, wellicht nieuwe materialen. Zit er een veel langere levertijd op materialen? Hé, dat geeft lucht in de agenda, we zijn toch druk zat. Hoe kan ik dat eens prettig/nuttig/inspirerend/helpend gaan invullen? Is jouw standaard favoriete plant niet leverbaar? Dan is dit hét moment om eens verder te kijken.

Want eerlijk is eerlijk, vooral waar het om de groene invulling van tuinen gaat, is er nog een wereld aan kennis en mogelijkheden beschikbaar. Probeer eens wat anders, er is zóveel keuze. En voor degenen die dit te frivool vinden en willen vasthouden aan hoe het altijd ging, zit er niets anders op dan zich kapot te werken, te klagen over lange wachttijden en in elke tuin mag dan een boerenhortensia, Limelight met Pachysandra of Liriope. Want wees gerust, die zijn er nog hoor.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul
Paul
3 jaren geleden

Goed verwoord! De wereld vergaat als er een plant niet beschikbaar is, terwijl er volop alternatieven zijn. Improviseren hoort bij beplanten.