Staedion kiest voor klimaatvriendelijke binnentuinen

Met de realisatie van een klimaatvriendelijke binnentuin, in samenwerking met Wellant mbo Rijswijk, staat klimaatadaptatie bij de Haagse woningbouwcorporatie Staedion stevig op de kaart. Een tweede watervriendelijke binnentuin van de studenten Outdoor Design niveau 4 staat in de steigers. De derde tuin ligt op de tekentafel. En dat is nog maar het begin.

Staedion bezit 1 op de 7 woningen in Den Haag, dat zijn zo’n 36.000 woningen. Veel van deze woningen maken onderdeel uit van meerlaagse bouw en hebben een gezamenlijke buitenruimte. Zo ook het complex aan de Elboogstraat in het Laakkwartier. Deze binnentuin was verouderd, onaantrekkelijk en moeilijk te onderhouden. De bewoners maakten er weinig gebruik van.

Samenwerking

Stephan Ros, projectleider van de afdeling Woonservice van Staedion, zocht naar een oplossing om de tuin te verfraaien en op een hoger onderhoudsniveau te brengen, zonder dat de kosten daarvoor exponentieel zouden stijgen. De corporatie heeft namelijk als uitgangspunt dat zij huurders een betaalbaar eigen thuis biedt. Hij vond de oplossing in een samenwerking met Wellant mbo Rijswijk.

Wensenpakket

De studenten van Outdoor Design gingen in groepjes aan de slag en vertaalden het wensenpakket in een ontwerp en een beheerplan. Ze presenteerden hun plan aan het team op het kantoor van Staedion. „We waren onder de indruk van hun werk en presentaties”, zegt Ros. Tijdens een bewonersavond konden bewoners hun voorkeur voor een ontwerp aangeven. De projectleider vroeg Steven Kamerling van NL Greenlabel om de tuinen langs de duurzame meetlat te leggen. Kamerling schreef een rapportage en gaf de studenten tips en tops mee.

De officiële openingsaanplant op 18 juli. Vlnr projectleider Stephan Ros, medewerker Engelsman Hoveniers, docent Govert Visser, directeur Els Jongsma en student Job van Oosten.
Cherry picking

Het plan van Job van Oosten en Mads Peenen van Wellant kwam als beste uit de bus en werd aanbesteed. Vier hoveniers schreven in op de aanbesteding. Engelsman Hoveniers uit Wateringen mocht de tuin aanleggen. „We hebben niet aan cherry picking gedaan. De tuin is volledig naar ontwerp aangelegd,” aldus Ros. In juli 2019 werd de tuin feestelijk geopend.

Tijdens de opening kwamen bewoners van de Elboogstraat naar de tuin kijken. Dit gedeelte met klimstammen is het natuurlijke, wat ruigere deel van de klimaattuin. (Foto: Wendy Bakker)

Lees het volledige artikel in Tuin en Landschap 24 of in het digitale magazine (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties