Trekvaartzone Kampen beste openbare ruimte

De Trekvaartzone in gemeente Kampen is uitgeroepen tot Beste Openbare Ruimte van 2019. Dit gebeurde tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte op donderdag 20 juni.

De verkiezing vond plaats in Rotterdam dat vorig jaar met de inrichting voor de Binnenrotte de titel in de wacht sleepte. Annemieke Fontein, hoofd landschapsarchitectuur van gemeente Rotterdam was dit jaar voorzitter van de jury. Over de winnaar van dit jaar zegt ze: „De Trekvaartzone is middels een geweldig proces met toekomstige bewoners tot stand gekomen en excelleert verder in ambachtelijkheid. Dit tezamen heeft gezorgd voor een prachtige openbare ruimte dat zich volgens natuurlijke patronen door het landschap baant.’’

De Trekvaartzone ligt tussen de woonwijk Het Meer in IJsselmuiden (gemeente Kampen) en het buitengebied. In nauwe samenspraak met de bewoners heeft tlu landschapsarchitecten uit Utrecht in opdracht van de gemeente Kampen een ontwerp voor dit gebied gemaakt.

In het 6,5 ha grote gebied staan natuurontwikkeling, waterberging, cultuurhistorie en recreatief gebruik centraal. Voorheen was het gebied nauwelijks toegankelijk, daar is inmiddels verandering in gekomen. Een aantal ingrepen en fysieke verbindingen heeft ervoor gezorgd dat de Trekvaartzone nu onderdeel is van een netwerk van wandelpaden.

70% van de stemmen
Voor de award Beste Openbare Ruimte van Stedelijk Interieur werden dit jaar 29 projecten ingezonden. Dit voorjaar selecteerde de jury drie openbare ruimtes. De andere genomineerden voor de titel waren de Groene Loper op de Technische Universiteit in Eindhoven en De Vijfhoek/Fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam. Tijdens het congres werd de Trekvaartzone door het publiek met 70% van de stemmen tot winnaar uitgekozen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties